7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas

Przepis nie jest mocno skomplikowany, choć czasochłonny.
Podawać z ryżem.


Średnia ocena: [4.6 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 szklanka soczewicy
1 szklanka granulatu sojowego (najdrobniejszy najlepiej, szybko wciaga wode)
1 puszka fasoli czerwonej
4 srednio-duze cebule
2-3 ząbki czosnku
papryka chili (ja użylem piekielnie ostrej suszonej w calosci)
500 ml przecieru pomidorowego lub inny pomidorowy material (koncentrat, pulpa pomidor., itp.)
1/2 kostki bulionowej (albo cała)
oliwa
ew. cukier

Przygotowanie:

na podgrzaną oliwie kruszymy 3-5 suchych papryczek chili, jak zaczną ciemnieć dodajemy wczesniej poszatkowanej cebuli (nie za drobno) i czosnek obrany w całosci. samazymy tak az cebula zacznie sie robic przezroczysta. jesli smazylo sie na patelni to nalezy przerzucic teraz wszystko do duzego garnka. dodac soczewice wczesniej opłukaną. posmazyc chwile. zalac 2 szklankami wody z 1/2 kostki bulionowej (albo całą). nastepnie dodac ok 500 ml przecieru pomidorowego (takiego płynnego w kartoniku). doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc gaz i gotowac pod przykryciem co 10-15 minut mieszając. po 1 godzinie soczewica powinna byc prawie mięciutka, dodajemy wtedy granulat sojowy (nie namaczany wczesniej, ma 'wypić' nadmiar wody jesli jest) gotowac dalej az granulat zmieknie dodając czego mało: koncentrat pomidorowy, cukier jesli za kwaśne, chili jesli za malo ostre, woda jesli za gęste (pewnie bedzie geste). na koniec dodac fasole wyplukaną z wody puszkowej. po 2-3 minutach, jesli miekkie wszystko, wylaczamy i jemy.

Wskazówki i uwagi:

do gotowania soczewicy z cebulą i pomidorami dodalem ok. 5cm laski cynamonu, po 30 minutch gotowania wyjalem. pozostal aromat.
koncentrat pomidorowy w zasadzie bez ograniczen, jak za kwasne to cukier. rozcienczamy az gęstość bedzie nam odpowiadała.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Jan 17, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Bulion warzywny Winiary ma glutaminian, ale jest wega ( www.forumveg.webd.pl/vegeta-i-inne-tego-typu-przyprawy-vt355,90.htm?sid=c802c9aeb161e3b071dd007b6bcc6c3f - post usera Peave ).
~Ripley May 5, 2010

można kupić buliony warzywne w słoiczkach- bez wzmacniaczy smaku - polecam sklepy wege :)
~bułi Feb 18, 2010

A czy przypadkiem buliony warzywne są niezbyt wege?
Wiem, że na pewno istnieją wersje bez tych nieszczęsnych wzmacniaczy smaku, ale raczej są ciężko dostępne. pozdrawiam
~vradv Feb 13, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chili con carne - w wersji wege (wegańska)
Chili con tofu (z dodatkiem gorzkiej czekolady) (wegańska)
Puszek (ovo-wege)
Quadrucci con i bisi (wegańska)
Chilli con lentilles (wegańska)
Wegetariańskie chili (wegańska)
Zupa meksykańska z puszek (wegańska)
Gulasz sojowy - chili :) (wegańska)
Dżem z truskawek z ananasem z puszki (wegańska)
Ryż karaibski z fasolką z puszki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas