7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ryż z soczewicą i pieczarkami w sosie śmietanowym

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

4 łyżki ryżu
4 łyżki soczewicy czerwonej
1 łyżka soczewicy zielonej
1/2 kostki warzywnej
1 cebula
2 średnie pieczarki
olej do smażenia
1 łyżka śmietany
pieprz

Przygotowanie:

Do niewielkiego garnuszka wrzucić ryż, soczewicę i kostkę warzywną, gotować 15 min. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę i pieczarki, podsmażyć na patelni.

Z garnuszka odlać wodę zostawiając tylko trochę na sos :). Przerzucić zawartość garnuszka na patelnię i zamieszać, dodać pieprzu. Dodać łyżkę śmietany, rozprowadzić i poczekać aż ładnie się połączy. Zjeść :).
Nadesłał(a) falka, dnia: Dec 27, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie wpadłabym na to, że można połączyć ryż z soczewicą.
Niemniej połączenie w smaku wychodzi dobre, ale pieczarki i sos wylądowały u mnie na wierzchu potrawy, do tego posypałam ziołami. Walory wzrokowe też są ważne, a nie byłam ich pewna po tym daniu ;)
goosha Jul 14, 2010

pewnie danie niezbyt "piekne" ale za to na pewno smaczne!!!!
erta Feb 14, 2009

Wersja dla leniwych - w supermarketach i większych sklepach pojawiły się gotowe mieszanki ryżu z soczewicą czerwoną i zieloną, są bardzo dobre, trzeba jedynie uważać aby nie rozgotowac, gdyż ziarna miękną bardzo szybko.
~Y Dec 30, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym (wegańska)
Kalarepa nadziewana pieczarkami, w sosie śmietanowo-pomidorowym (bez ograniczeń)
Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege)
Niebanalne pieczarki - zapiekany sos pieczarkowo-śmietanowo-musztardowy (lakto-wege)
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Soczewica z ryżem (wegańska)
Sos śmietanowo-chrzanowy (lakto-wege)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Sos śmietanowo-pietruszkowy (lakto-wege)
Szpinak z soczewicą i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas