7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka makaronowa z groszkiem i porem

Połączenie zbożowe + strączkowe jak zwykle rewelacja :-)

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

250 g makaronu falbanki lub spiralki
1 por
puszka zielonego groszku
150 g żółtego sera (pewnie dobry byłby parmezan)
natka pietruszki

1 szklanka mleka (zimnego)
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy do smażenia
1 łyżka masła
sól
pieprz

bułka tarta do wysypania formy
2 kromki wczorajszego chleba
oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pory umyć i pokroić. W 1/2 szkl. mleka rozrobić łyżkę mąki.

W garnku rozgrzać oliwę, na niej stopić masło, wrzucić pory, smażyć przez chwilę. Dodać groszek, wlać połowę mleka (bez mąki), zamieszać, wlać drugą połowę mleka z mąką (cały ten taniec po to, żeby się kluchy nie zrobiły). Dodać połowę utartego żółtego sera i mieszać co jakiś czas, czekając, aż zacznie trochę bulgotać i zagęści się. Dodać natkę pietruszki, posolić, popieprzyć.

Formę lub naczynie żaroodporne (ja piekłam tym razem w zwykłej blaszanej formie do ciasta) posmarować masłem, posypać lekko bułką tartą. Makaron dokładnie wymieszać z groszkowym sosem i przełożyć do formy. Dwie kromki chleba okroić ze skórki, posmarować lekko z dwóch stron masłem, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu. Posypać resztą sera i oregano. Zapiekać 30 minut w 180°C.
Nadesłał(a) Marta Jermaczek, dnia: Sep 24, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

użyłam razowych świderek Lubelli, mrożonego groszku, mleka koziego i parmezanu ok. 80g, bo akurat to miałam w domu, wyszło pycha, szczególnie fajnego akcentu dodają kawałeczki chleba, zrobiły się takie chrupiące grzaneczki
luik Feb 10, 2012

smaczne, chociaż jak dla mnie było to trochę za mączne, po prostu zmieniły mi się upodobania, ale warte wypróbowania!
mezynka Nov 22, 2009

polecam dac mrozony groszek zamiast z puszki.
O wiele lepszy smak.
autor anonimowy Feb 12, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaronowa zapiekanka na zielono (z groszkiem cukrowym, brukselką i brokułem) (bez ograniczeń)
Zapiekanka ziemniaczana z porem (bez ograniczeń)
Zapiekanka makaronowa z papryką i serami (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z fetą i ziołami (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i papryką (bez ograniczeń)
Zapiekanka makaronowa z pekinką i soczewicą (wegańska)
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa z granulatem (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowo-sojowa z warzywami (wegańska)
Brokułowa zapiekanka z makaronem i porem (wegańska)
Muszle makaronowe faszerowane oscypkiem i porem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas