7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zielone wyspy smaku - makaron z aromatycznymi krążkami pora i szpinakiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:makaron
sól 50 g orzeszków ziemnych solonych 2 młode pory olej do smażenia jasny sos sojowy olej sezamowy troszkę octu ryżowego odrobina cukru 1/2 pęczka dużego szpinaku 2 ząbki czosnku pieprz gałka muszkatołowa ew. sól Przygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie. Orzeszki ziemne uprażyć, zdjąć z patelni, przestudzić.
Posiekać pory - odciąć zielone części, ale bez przesady, białe i seledynowe pokroić ukośnie na grube plastry (ok. 1,5 cm). Należy to robić delikatnie, mają się nie rozpaść na obrączki, tylko zostać w całości. Obsmażyć pory na oleju wlanym na patelnię po orzeszkach, potem dodać kapkę wody, chwilę poddusić pod przykryciem, aż będą w miarę miękkie. Zdjąć z patelni do miseczki i tam hojnie skropić jasnym sosem sojowym i olejem sezamowym, troszkę octem ryżowym i cukrem. Odstawić przykryte. Szpinak oczyścić, grubo posiekać, poddusić na oleju pozostałym z porów, pod koniec dać 2 ząbki czosnku pocięte w cieniutkie talarki, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać z orzeszkami (ew. dosolić jak ktoś musi mieć bardzo słone koniecznie). Pory ułożyć na makaronie, sos z nich zostały pieczołowicie pokapać na owe pory, na to szpinak z orzeszkami. Nie bełtać - mają zostać takie "wyspy smaków" mieszające się przy jedzeniu dopiero. Wskazówki i uwagi:Ja tak czasem montuję tartę - tyle że zalewam ją masą jajeczno-śmietanową. PYCHA!
Nadesłał(a) sowa,
dnia: Jul 16, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Aromatyczna zielona soczewica (wegańska)Makaron o smaku soi (wegańska) Makaron ze szpinakiem (wegańska) Zielona zupa (ze szpinakiem i groszkiem) (ovo-wege) Zielone warzywa duszone z makaronem (bez ograniczeń) Kładzione zielone kluski z tofu i szpinaku (wegańska) Zielone lasagne (ze szpinakiem i dwoma serami) (lakto-wege) Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem (lakto-wege) Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska) Makaron spaghetti ze szpinakiem i brokułami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~toivoa May 5, 2011