7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki

Bardzo smaczny sos dla miłośników kuchni polskiej.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

masło (półtorej łyżki)
mąka (płaska łyżka)
sól
jarzynka
tarty chrzan (2-3 łyżki)
ewentualnie słodka śmietanka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na małym ogniu - nie rumienić. Dodać mąkę i mieszać w jedną całość (robi się bardzo gęste), uważając żeby nie przyrumienić. Stopniowo dolewać gorącej wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Posolić, dodać odrobinę jarzynki. Odstawić z ognia. Dodać chrzanu do smaku (można więcej niż 3 łyżki, ale sos może się okazać zbyt ostry). Ewentualnie można na końcu dodać słodkiej śmietanki.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba uważać, żeby nie zrumienić masła ani nie przypalić masła z mąką.
Podawać jak najszybciej, gdyż szybko stygnie i nie jest już takie smaczne.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Jun 14, 2000
Źródło/autor przepisu: przepis mamy Xperta
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

mam jedną uwagę - do gorącej zasmażki wlewa się zimną wodę, nie goracą, bo się porobią grudki.
~kucharka787 Apr 1, 2016

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos chrzanowy (wegańska)
Sos grzybowy na zasmażce (lakto-wege)
Sos jogurtowo-chrzanowy (lakto-wege)
Sos śmietanowo-chrzanowy (lakto-wege)
Sos chrzanowy z otrębami (lakto-wege)
Sos chrzanowo-jabłkowy (lakto-wege)
Sos majonezowo-chrzanowy (wegańska)
Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce (lakto-wege)
Sos grzybowy na zasmażce i śmietanie (lakto-wege)
Kotlety ziemniaczane z sosem chrzanowym (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas