7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej)

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6-8 osób

1 kg ziemniaków
400 g dyni
1 duża oberżyna (czyli bakłażan)
500 g groszku lub fasoli szparagowej

3 łyżki ghi lub oleju roślinnego
1,5 łyżki nasion czarnej gorczycy
3 liście laurowe
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka kminku indyjskiego (kuminu)
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka kozieradki (bożej trawki)
ew. draganek (estragon)
ew. hyzop lekarski
ew. lubczyk
ew. bernardynek (drapacz lekarski)

2 łyżeczki cukru
2 łyżki soli

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana również pokroić.

Ghi lub olej roślinny podgrzać, dodać czarną gorczycę i liście laurowe. Garnek przykryć pokrywką, aby nie wyskakiwały ziarenka gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie mocno "strzelać" (i pachnieć), należy dodać anyż i kminek indyjski, a później paprykę.

Następnie dodać kozieradkę (i ew. inne zioła do smaku) oraz pokrojone ziemniaki. Ziemniaki należy smażyć 8 minut, tak aby się zarumieniły ze wszystkich stron. Następnie dodać dynię oraz oberżynę i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać groszek/fasolkę i wodę (ok. 2,5 szklanki), gotować pod przykryciem (na średnim ogniu), mieszając delikatnie co 5 minut.

Po 15 minutach dodać cukier i sól, mieszać, aż warzywa będą miękkie, a sos klarowny.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z gorącymi purisami lub parathą (płaski chlebek indyjski, zrobiony z razowej mąki pszenicznej). Każdą porcję można ozdobić kawałkiem cytryny i gałązką pietruszki.
Nadesłał(a) admin, dnia: Dec 26, 2003
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia indyjska z przyprawami leczącymi", opracowanie Anna Wasilewska, uzupełnienie Lech Tkaczyk, Wydawnictwo Astrum, Wrocław 2002 (nadesłane przez przedstawiciela wydawnictwa)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

A! I pominęłam cukier. Bengalczycy by mi chyba nie wybaczyli ;) "Inną charakterystyczną cechą kuchni bengalskiej jest upodobanie do smaku słodkiego, co w rezultacie daje wielką różnorodność wszelkiego typu deserów i słodyczy, a także skłania do dodawania cukru lub jaggery (cukier palmowy) do większości potraw, nawet tych w założeniu słonych czy pikantnych." Więc może w cukrem i podaną ilością chili smakowałoby pełniej, lepiej.
patrycccja Sep 27, 2013

No i faktycznie, mleko kokosowe, curry i dodatkowe warzywa dla "rozwodnienia" groszku (podsmażone plasterki marchewki i kawałki papryki + reszta podgotowanej fasolki szparagowej) i była pycha! Tylko czy to ma coś wspólnego z kuchnią bengalską to nie wiem ;)
patrycccja Sep 27, 2013


Dodałam tylko trochę chili, bo nie lubię ostrych potraw. Całość wyszła łagodna i zdecydowanie mniej aromatyczna niż się spodziewałam. Dobre, ale bez rewelacji. Przydałoby się lepiej doprawić, może wprowadzić lekko kwaskowy smak. W wersji z curry, tak jak sugeruje wcześniejszy komentarz, powinno być bardzo smaczne :) Myślę że cebula też dobrze by uzupełniała sos. Zdecydowanie zmniejszyłabym ilość groszku, co najmniej o połowę. To samo sól - 1 płaska łyżka to max. W wersji z fasolką szparagową dużym błędem będzie dodanie jej pod koniec, tak jak mówi przepis... przecież będzie twarda, nie zdąży się ugotować.
patrycccja Sep 25, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz z fasolki szparagowej z papryką (lakto-wege)
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw (wegańska)
Sałatka z fasolki szparagowej z ziemniakami (bez ograniczeń)
Kotlety z włoszczyzny, fasolki szparagowej i groszku konserwowego (ovo-wege)
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, jajkami i fasolką szparagową (bez ograniczeń)
Zupa z fasoli szparagowej z grzybami suszonymi i ziemniakami (wegańska)
Zielona lazania - z brokułem, fasolką szparagową, groszkiem i sosem pomidorowym (wegańska)
Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana (bez ograniczeń)
Gulasz z fasolki i kuskusu (wegańska)
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas