7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Chleb razowy na drożdżach z orzechami i czterema nasionami
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [0]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:500 g razowej mąki pszennej
łyżeczka soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g drożdży łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 100 g słonecznika łuskanego 50 g posiekanych orzechów łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kminku łyżeczka siemienia lnianego pieprz sproszkowana papryka masło/olej do wysmarowania formy łyżka otrąb do wysypania formy Przygotowanie:Przesiać mąkę z solą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić.
Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać otrębami i włożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać odłożonymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 40 min. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska)Chleb razowy własnej roboty (na drożdżach) (wegańska) Razowiec wykwintny z orzechami i nasionami (wegańska) Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach) (wegańska) Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska) Chleb z różnych zbóż (na drożdżach) (wegańska) Legumina z razowego chleba (bez ograniczeń) Chleb pszenny razowy (wegańska) Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege) Granola z kawałków razowego chleba (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |