7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kluski czarne - mieszane ziemniaczane

Kuchnia śląska.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i podzielić na dwie części. Jedną część ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Drugą część zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Surowe ziemniaki wlać do lnianego woreczka i bardzo mocno odcisnąć. Odciśniętą wodę pozostawiamy na chwilę w celu osadzenia się na dnie naczynia krochmalu (skrobi), po czym wodę zlać, a krochmal dodać do odciśniętych ziemniaków.

Ziemniaki ugotowane odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Gorące jeszcze ziemniaki połączyć z ziemniakami surowymi i krochmalem, dobrze wyrobić na jednolitą masę i z ciepłej jeszcze masy formować okrągłe kluseczki wielkością przypominające piłeczkę pingpongową. Kluski układać na desce wysypanej mąką ziemniaczaną.

Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wrzuceniu do wrzątku delikatnie wymieszać od dna łyżką drewnianą. Kluski gotować do chwili zagotowania na dość dużym ogniu, a z chwilą zagotowania na bardzo małym ogniu.
Nadesłał(a) pat, dnia: Nov 9, 2003
Źródło/autor przepisu: PRZEPISY ŚLĄSKIE
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kluski szare (ziemniaczane z majerankiem) (ovo-wege)
Zupa flamandzka (ziemniaczana z rzepą, kalarepką lub czarną rzodkwią) (wegańska)
Mieszana sałata ze szpinakiem i winegretem (wegańska & RAW)
Kluski gryczane (wegańska)
Kluski śląskie (wegańska)
Kluski amarantusowe (bez ograniczeń)
Kluski z "serem" (wegańska)
Bigos wegański z włoszczyzny i kapusty kiszonej lub mieszanej (wegańska)
Korzenna zupa-krem ze strączkowców i mieszanych warzyw (wegańska)
Kluski leniwe z otrębami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas