7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto włoskie

Deuter: Łatwe i smaczniutkie, a co najważniejsze - zawsze się udaje.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg jabłek
cynamon do smaku
45 dgk cukru
12 dkg rodzynek
12 dkg posiekanych orzechów włoskich
1 dkg proszku do pieczenia
1 dkg sody
0,5 kg mąki

Przygotowanie:

Jabłka posiekać drobno, dodać cynamon. Następnie cukier, rodzynki, orzechy, proszek i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę.

Wąską dosyć wysoką foremkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylać masę. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180-200 st. C) ok. 40 minut. Smacznego.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-04-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał Deuter (deuter77@poczta.onet.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale wydaje mi się, że dodawałam jeszcze jajka. Ponadto, jak radzi "roslina", pokrojone w kostkę jabłka z bakaliami i cukrem wkładałam do lodówki na ok.1/2 - 1 godziny; puszczały wówczas sok i rzeczywiście nie trzeba dodawać wody. Cukru też dawałam mniej, ale nie pamiętam dokładnie przepisu.
Jako bakalie stosowałam nie tylko orzechy i rodzynki, ale również nasiona dyni, słonecznika, migdały i.. co było na półce. Chyba trzeba odświeżyć przepis i poeksperymentować znowu. To ciasto było takie dobre...
Dana 2011-11-23 16:48:49.715

Niestety nie mogę zgodzić się z tym, że udaje się ZAWSZE, bo właśnie wyjęłam z piekarnika kluchę..., no i cukru jak na moje gusta jest w przepisie za dużo.
~magda r 2008-06-01 11:01:42.537

Wody nie trzeba dodawać, wystarczy wilgoć z jabłek. Zapewniam Was jakem Deuter :)
~Deuter 2006-12-09 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czekoladowe ciasto Joanny z orzechami włoskimi (bez ograniczeń)
Włoskie zabajone (ovo-wege)
Włoska grochówka (z ciecierzycą czyli grochem włoskim) (wegańska)
Sos włoski (czosnkowy) (wegańska)
Włoska sałatka makaronowa (lakto-wege)
Jajecznica z włoskim akcentem (bez ograniczeń)
Zapiekanka z kapusty włoskiej (wegańska)
Orzechy włoskie w cukrze (wegańska)
Pizza "włoska" - z mozzarellą i warzywami (lakto-wege)
Makaron z cukinią i orzechami włoskimi (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas