7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb z rodzynkami, orzechami włoskimi i ziarnami kolendry

Adiola: "Pyszny jak nie wiem co. [..] Kiedyś w przypływie desperacji (brak świeżego chleba w sklepie) upiekłam ten chleb ze zwykłej pszennej mąki, bez rodzynek i kolendry i wyszedł elegancko :-))))"



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

/na jeden chleb ok. 800 gramów/
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
40 g drożdży (lub paczka suchych)
1 łyżeczka cukru [lub słodu]
175 ml mleka [zwykłego lub roślinnego]
175 ml wody
1 łyżeczka ziaren kolendry
50 g rodzynek
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

1a. Jeśli używamy świeżych drożdży, to należy wsypać do miski 1/3 mąki i sól, zrobić dołek, wsypać do niego rozkruszone drożdże i cukier, wlać letnie mleko, wodę i zarobić. Przykryć folią i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę zagnieść z rozczynem, posypać mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

1b. Jeśli używamy suchych drożdży, to należy wymieszać je z mąką, solą i cukrem, dolać wodę i mleko i wyrobić (mikser!!!). Następnie wyrobić porządnie łapką, posypać mąką i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

2. Wyjąć ciasto na posypany mąką stół lub stolnicę (kto co ma :-))))) ), zagniatać dodając połamane orzechy, sparzone i osączone rodzynki oraz kolendrę (ziarenka!).

3. Uformować okrągły bochenek i delikatnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką.

4. Piec w nagrzanym piekarniku:
- elektryczny - na 2 poziomie od dołu, w temp. 200°C, 50-60 minut;
- gazowy - 3 poziom, 200°C, 50 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: Apr 3, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Adiola (przepis pochodzi z jakiejś kucharskiej gazety)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb amarantusowy z bananem i orzechami (ovo-wege)
Makaron z cukinią i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Zupa cytrynowa z orzechami włoskimi (lakto-wege)
Omlet z porami i orzechami włoskimi (ovo-wege)
Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi (wegańska)
Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi (wegańska)
Zupa gryczana z orzechami włoskimi (wegańska)
Banany z grilla z orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka z buraka z orzechami włoskimi (wegańska)
Sałatka owocowa z orzechami i rodzynkami (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas