7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hindusku

To przepis wzorowany na potrawie podawanej w pewnej hinduskiej knajpie. Nie jest to oryginalny przepis kuchni hinduskiej. Potrawa nie jest ostra, pikantna ani taka, od której trza nos w rękaw obcierać raz za razem, raczej aromatyczna.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażan
kartofle
cebula
papryka
sól
kurkuma
kumin
curry
sklarowane masło (ghee) lub oliwa/olej do smażenia

Przygotowanie:

Wnętrze bakłażana się wyciąga, kroi w kostkę - ale szybko, bo gałgan czernieje nieapetycznie. Wnętrze w tym samym czasie posolić, odwrócić do góry nogami na sitku, niech obcieknie sok.

Wracamy do zawartości bakłażana - dodać podgotowanego, pokrojonego w kostkę kartofelka oraz posiekane grubo cebulę i paprykę. To wszystko poddusić na sklaraowanym maśle (tak chyba najlepiej) lub oliwie/oleju. Wymieszać z przyprawami.

Tym nadziać bakłażany, które wypadałoby posmarować wcześniej ghee/ oliwą/ olejem i zapiec. Mnie bakłażany wyszły suche tam, gdzie tłuszcz nie dobiegł... one lubią wciągać tłuszcz... Smarując je należy więc wziąć to pod uwagę.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Krysia Thompson
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jeśli mogę, to podam prostą receptę na to, by bakłażan nie ciemniał- skropić cytryną!
kitka628 2015-04-14 14:13:34.883

całkiem smaczny przepis, niestety brak proporcji, więc musiałam kombinować po swojemu: na jednego bakłażana wzięłam 3 malutkie ziemniaki, jedną cebulę i pół zielonej papryki. Dodałam do tego jeszcze nieduży kawałek cukinii i imbir. Bakłażana nie smarowałam tłuszczem, tylko zawinęłam w folię aluminiową i zapiekałam około pół godziny w 180 stopniach.
ryfka 2010-12-16 11:43:42.186

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką (wegańska)
Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
Papryka nadziewana pastą serową (lakto-wege)
Papryka nadziewana ryżem i fasolą (wegańska)
Nadziewane bakłażany (z papryką i zieleniną) (wegańska)
Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki (lakto-wege)
Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska)
Papryka nadziewana serkiem wiejskim i serem owczym (lakto-wege)
Papryka nadziewana kukurydzą z serem, dymką i pomidorami (lakto-wege)
Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas