7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:1 kg ziemniaków
mleko gałązka tymianku nać selera natka pietruszki gałka muszkatołowa sól masło ząbek czosnku żółty ser 2-3 łyżeczki śmietany 2 żółtka Przygotowanie:Umyte ziemniaki kroimy w krążki, wkładamy je do rondla i zalewamy zimnym mlekiem z dodatkiem gałązki tymianku, selera, natki, szczypty gałki muszkatołowej, soli i łyżeczki masła. Zagotowujemy i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika na pół godziny.
Naczynie do zapiekania smarujemy ząbkiem czosnku przekrojonym na pół, a następnie dość grubo masłem. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z mleka i układamy warstwami w naczyniu. Każdą warstwę posypujemy startym żółtym serem, a ostatnią przykrywamy zalewą z 2-3 łyżeczek śmietany wymieszanych z 2 żółtkami i tartym serem. Zapiekamy ok. 10 minut, potem zdejmujemy pokrywę i rumienimy przez 5 minut.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Aug 3, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Jarskie szaszłyki z podgotowanych młodych ziemniaków i jabłek (grill) (wegańska)Zapiekanka z ziemniaków i kapusty (lakto-wege) Zapiekanka z ziemniaków i dyni (wegańska) Zapiekanka ziemniaczana z marchwią i porem w mleku (wegańska) Zapiekanka wiejska - z ziemniaków i buraków (lakto-wege) Zapiekanka z ziemniaków w zalewie śmietanowej (lakto-wege) Zapiekanka warzywno-serowa na makaronie, ziemniakach lub chlebie (lakto-wege) Zapiekanka: ziemniaki w sosie jogurtowo-cebulowym (lakto-wege) Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki (lakto-wege) Tempeh sayur lodeh z bakłażanem, ziemniakami i mlekiem kokosowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |