7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Masło orzechowe Rogera

Roger: jak ktoś tęskni za masłem ;-) to najbliższe smakowo i też chyba najtłustsze z orzechów będzie masełko ze zmielonych orzechów brazylijskich. Pycha!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

orzechy
woda
olej zimnotłoczony, najlepiej z orzechów
ew. słód/miód/cukier lub sól

Przygotowanie:

Weź orzechy załaduj do miksera (musi być dobry) i zmiel na pastę, jak jest za sucha to dodaj jakiegoś smakowitego oleju tłoczonego na zimno (najlepiej oleju z tych właśnie orzechów) oraz jakiś czynnik słodzący* ;-))), czyli może to być cukier albo lepiej słód i tyle wody, żeby to miało konsystencję taką jak lubisz - jak gęsta to wody prawie nic, jak mniej gęsta to trochę więcej ;-) Wodę najlepiej dodawać bardzo powoli - i za każdym razem miksować i patrzeć czy już jest taka gęstość jak chcesz.

* - jeśli chcesz zrobić masło na słodko. Jeśli wręcz przeciwnie, czyli ma to być wytrawna pasta taka jak np. tahini z sezamu - to zamiast cukru dodaj jakąś naturalną sól. Reszta bez zmian.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-07-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: roger (roger@ole.most.org.pl) z ircx.pl.polskavege
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

bez słodu, za to z curry, dobrym sosem sojowym, wymieszane z fasolką szparagową - rewelacja! : )
~janek 2011-10-09 13:39:36.312

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Masło orzechowe 4 (wegańska)
Masło orzechowe z bananem (wegańska)
Gofry na maśle orzechowym i mleku kokosowym (wegańska)
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Masło grzybowe (lakto-wege)
Kapusta na maśle (lakto-wege)
Masło szpinakowe (lakto-wege)
,,Masło" pomidorowe (wegańska)
Masło z awokado z czosnkiem (wegańska)
Zielone masło (ziołowe) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas