7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zielona lazania - z brokułem, fasolką szparagową, groszkiem i sosem pomidorowym

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

płaty makaronu lazania
1 różyczka brokuła
1/4 kg fasolki szparagowej
1/2 puszki zielonego groszku
2-3 pomidory
pieczarki
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz
chilli
kurkuma
ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
ew. ser żółty

Przygotowanie:

Brokuła i fasolkę ugotować na parze, można też w wodzie. Brokuła rozdrobnić. Pomidory sparzyć, pieczarki pokroić na spore kawałki, a cebule posiekać.

W jednym garnku podsmażyć na oleju część cebuli, w drugim garnku - pozostałą część. Do jednego wrzucić pieczarki, do drugiego sprasowany czosnek, a po chwili pokrojone pomidory. Do obu sosów dodać przyprawy, tylko do pomidorów nie dodawać kurkumy - za to można koncentrat pomidorowy. Pieczarki zagęścić rozbełtaną w wodzie mąką. I jak się zrobi, zdjąć z ognia.

Do pieczarek dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć warstwę makaronu i polać sosem pomidorowym. Dla laktowege można posypać startym serem. Kolejna warstwa makaronu i farsz z warzywami, kolejna warstwa i pomidory. I znowu można sera sypnąć. I znowu makaron i farsz, makaron i pomidory. Uff i już. Można posypać wierzch jeszcze serem, ale to dopiero pod koniec zapiekania.

No, trzeba to jeszcze wstawić do piekarnika i trzymać mniej więcej 0,5 h. Wystarczy sprawdzić w trakcie widelcem czy łatwo wchodzi w makaron. Jeśli tak, to można wyjąc i zajadać.
Nadesłał(a) Talka, dnia: 2002-04-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

robiłam i wyszła ok :) tylko, że części makaronu nie "zasypałam" warzywami, więc był twardy. To była moja pierwsza lazania ;P Następnym razem dam wszystkiego więcej (tzn tego "farszu").
Smile 2011-08-31 13:18:04.011

ja uwazam ze to swietny przepis zwlaszcza ze kocham brokuly !
agnmid 2011-04-28 00:13:52.308

nie ma jajek jeśli jest to makaron dobrej jakości na przenicy durum, np.lubella :)
~skrzypion 2007-11-19 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasolka szparagowa z sosem pomidorowym (wegańska)
Fasolka szparagowa w prostym sosie pomidorowym (wegańska)
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i sosem pomidorowym (wegańska)
Zielona sałatka Bożeny Dykiel (z fasolki szparagowej) (wegańska)
Sałatka ryżowa zielona (z fasolką, groszkiem i ogórkami) (lakto-wege)
Zielona zapiekanka: brokuł, fasolka i groszek (lakto-wege)
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym (lakto-wege)
Kotlety z włoszczyzny, fasolki szparagowej i groszku konserwowego (ovo-wege)
Fasola w sosie pomidorowym (wegańska)
Curry pomidorowe z soczewicą lub fasolką szparagową (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas