7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Buraki duszone w mleku, z zasmażką i skórką cytryny



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg buraków
1 szkl. mleka (zwykłego lub roślinnego)
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
tarta skórka z cytryny
sól
cukier
sok z cytryny

Przygotowanie:

Buraki upiec lub ugotować w skórkach, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mleko, zagotować.

Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać olej, wymieszać. Zasmażkę połączyć z burakami. Dodać sól, cukier, skórkę i sok z cytryny. Ponownie krótko zagotować.

Wskazówki i uwagi:

Upieczone lub ugotowane buraki można też pokrajać w drobną kostkę, podprawić olejem, skórką i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 3, 2002
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

świetne!
mezynka Oct 17, 2009

pyszne!! najlepsze danie z burakow jakie jadlam!
~Silverka Nov 16, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Selery duszone w mleku, aromatyzowane cytryną (wegańska)
Buraki duszone z jabłkami (wegańska)
Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska)
Krem z buraków z mlekiem kokosowym (wegańska)
Buraki duszone z kminkiem w śmietanie (lakto-wege)
Kapusta pekińska duszona z jabłkiem i zasmażką (wegańska)
Serca karczochów gotowane (duszone) z plastrami cytryny (wegańska)
Wykwintna kapusta duszona na mleku (wegańska)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)
I zasmażka! (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas