7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka z kalafiora w śmietanie



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

kalafior
świeża trufla (jeśli to możliwe)
śmietanka
sól
pieprz
ser (typu ementaler lub gruyere)
dymka lub szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Kalafiora zblanszuj w dużej ilości osolonej wody, żeby zmiękł i stracił goryczkę. Wyjmij jeszcze chrupiącego, oddziel delikatnie nożem białe kwiaty od części zielonej, ułóż je gęsto w naczyniu nie rozgniatając. By uzyskać efekt "nieba w gębie" dodaj pokrojoną na talarki truflę. Całość zalej płynną śmietanką, posól, popieprz i posyp dużą ilością startego sera.

Po wyjęciu z pieca posyp jeszcze szczypiorkiem. Zapiekankę podawaj bardzo gorącą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 3/2002
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka z kalafiora i/lub brokułów (lakto-wege)
zapiekanka z kalafiora i brokułów (bez ograniczeń)
Letnia surówka z kalafiora i pomidorów ze śmietaną lub jogurtem (lakto-wege)
Kotlety z kalafiora (ovo-wege)
Budyń z kalafiora (bez ograniczeń)
Pakora z kalafiora (wegańska)
Krem z kalafiora (wegańska)
Żółta zupa z kalafiora (wegańska)
Kotlety z kalafiora z cebulą (ovo-wege)
Sałatka z kalafiora romanesco (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas