7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Cukinia a'la provencale - zapiekanka warstwowa z pomidorami
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:2 cukinie
6-8 pomidorów 2 cebule 3-4 kromek białego chleba 50-100 ml posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1 łyżka oleju lub oliwy pieprz sól ew. bazylia 300 ml (czubata szklanka) startego, żółtego sera Przygotowanie:Cukinie i pomidory pokroić na plasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać. Włożyć do żaroodpornego naczynia plasterki pomidorów, na to cebulę, potem cukinię, można zrobić kilka warstw. Pomiędzy warstwami posolić, popieprzyć i posypać ewentualnie bazylią.
Na koniec warstwa pokruszonego chleba wymieszanego z posiekaną pietruszką, drobno pokrojonym czosnkiem i olejem. Posolić i popieprzyć. Całość posypać żółtym serem. Zapiec 20 minut w 225°C. Zgasić ogień w piekarniku i zostawić zapiekankę, żeby postała jeszcze 5 minut.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Dec 27, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Barbara Nalepa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Smażona cukinia a'la koreczki, z fetą i pomidorami (lakto-wege)Zapiekanka z obsmażanej cukinii, papryki i pomidorów (lakto-wege) Sałatka warstwowa a'la tortilla z pieczarkami (lakto-wege) Cukinia a'la placki ziemniaczane (wegańska) Zapiekanka z cukini a'la Wanda sypana (wegańska) Zapiekanka z cukinii lub dyni i ryżu pod sosem warzywnym (lakto-wege) Zapiekanka florentyńska - ze smażonej cukinii w mlecznej zalewie (bez ograniczeń) Cukinia z pomidorami "zapiekana" w mikrofali (lakto-wege) Zupa z cukinii z pomidorami i papryką (wegańska) Zupa z cukinii i pieczonych pomidorów (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Mokosz13 Aug 3, 2009