7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:20 dag masła
25 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego 5 jaj aromat ulubiony (ja użyłam waniliowego) lub sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 15 dag siekanych orzechów laskowych 15 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag gorzkiej czekolady lukier: 15 dag cukru pudru sok z 1 cytryny Przygotowanie:Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać dodając stopniowo jajka + sok z cytryny albo aromat + cynamon. Następnie dodać posiekane orzechy. Po dokładnym wymieszaniu dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie utartą na tarce twardą czekoladę.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wstawić formę do piekarnika i piec w temperaturze 180-200°C około 60 minut. Polukrować, a po zastygnięciu pokroić na batoniki. Lukier robi się tak: 15 dag cukru pudru rozetrzeć na zimno z sokiem cytrynowym na gęstą masę w małej misce.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Dec 13, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: kamila slawinska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciasto czekoladowo-orzechowe (wegańska)Ciasteczka czekoladowo-orzechowe (wegańska) Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową (bez ograniczeń) Wegańska pasta czekoladowo-orzechowa (wegańska) Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska) Czekoladowo-orzechowy krem do kanapek lub wafli (wegańska+miód) Błyskawiczny krem/deser/polewa czekoladowo-orzechowa (z masła orzechowego) (wegańska & RAW) Batony owsiano-malinowe (lakto-wege) Hippisowskie batony energetyczne (bakaliowe) (wegańska & RAW) Lody czekoladowo - czekoladowe (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
piszesz żeby piec w dość wysokiej temp. przez ok. 60 minut. Piekłam to tylko 40, bo ciasto zaczęło się przypalać. Dlatego wydaje mi się, że trzeba zmniejszyć temperaturę... No i nie do końca pasuje mi tu ten lukier, dałabym polewę czekoladową. I troszkę mniej cukru.
Poza tym ciasto samo w sobie jest pycha:D
~Aga Oct 1, 2010