7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Babka herbacianaAsia: "Ciasto ma ładny, jasnobrązowy kolor i jest puszyste i wilgotne. Polecam."
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:1 szkl. mocnej herbaty
8 dag rodzynek 8 dag margaryny, np. Kasi 10 dag cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Przygotowanie:Rodzynki gotujemy w herbacie ok 5 minut, odcedzamy, herbatę studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, po chwili mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Na końcu wlewamy po trochu herbatę i wsypujemy rodzynki. Herbaty teoretycznie ma być szklanka - ja daję tak 3/4, bo ciasto i tak jest bardzo wodniste.
Masę wlewamy do niedużej foremki keksowej lub babkowej i pieczemy ok. 50-60 min. w 180 st.C. Ja piekłam nawet 70 minut. Wskazówki i uwagi:Zawsze się boję, że mi wyjdzie zakalec z takiego mokrego ciasta, ale jakoś na razie zawsze mi się udaje. Chyba ta spora ilość proszku i sody trzyma całość.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Oct 21, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: asia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
ja zrobiłam w formie keksowej i dodałał 1 łyżeczkę zmielonego imbiru piekłam 50 min w 180 i wyszła bardzo dobra, lekko wilgotna i pulchna polecam.
~Meryl Mar 19, 2006
dobre ciasto nie jest zle wsyzstko dizkei herbacie!
~aga Nov 19, 2005 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Herbaciane kwadraciki czekoladowe (lakto-wege)Herbaciany przysmak / keks (wegańska) Babka kawowa (ovo-wege) Babka Mateczki (ovo-wege) Babka gotowana (ovo-wege) Babka amarantusowa (bez ograniczeń) Babka pomarańczowa (ovo-wege) Babka piaskowa 1 (ovo-wege) Babka piaskowa 6 (ovo-wege) Babka cynamonowa (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
autor anonimowy Jul 12, 2007