
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Quiche "lorraine"Jest to coś w rodzaju tarty na słono -- niesłodkie ciasto pół- lub francuskie. Tradycyjne nadzienie składa się z jajek, śmietany, żółtego sera, [canzura - składnik niewegetariański ;p] i cebuli, jest to tzw. quiche lorraine, czyli quiche po lotaryńsku. Istnieje też masa wariacji: z pomidorami, szpinakiem, grzybami..
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:ciasto - na formę o średnicy 25 cm
250 gramów mąki 125 gramów masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany szczyptę soli nadzienie 2-3 jajka kubek śmietany gałka muszkatołowa sól i pieprz około 50g tartego sera (gruyere, comte, raczej ostry) duża pokrojona cebula Nadzienie można robić na masę sposobów. W zależości od tego będziemy potrzebować czegoś z poniższej listy: 3-4 pomidory liście szpinaku z czosnkiem dodatkowa porcja cebuli biała część pora - zamiast lub oprócz cebuli zielona fasolka szparagowa pieczarki groszek z kalafiorem, brokułami, soczewicą. Przygotowanie:No to zaczniemy od ciasta podstawowego. W zasadzie jest to ciasto półfrancuskie składające się z masła, mąki, odrobiny soli i śmietany. Wariacje przewidują dodanie np. jednego jajka lub tartego żółtego sera, albo nawet użycie ciasta francuskiego 'listkowanego'.
Wszystkie składniki, bardzo zimne, należy posiekać, zagnieść ciasto, uformować kulę, wsadzić do lodówki na kilka godzin. Ciastem wylepić formę do tarty (płaską), lub tortownicę do 1/3 wysokości. Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Tradycyjne nadzienie quiche lorraine nie jest wegetariańskie (stąd cudzysłów w nazwie), co w niczym nie przeszkadza, żeby nasze było :) Do tej wielkości placka wystarczą 2-3 jajka roztrzebane z kubkiem śmietany, przyprawione gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do jajek wrzucamy około 50g tartego sera (gruyere, comte, raczej ostry). Przesmażamy dużą pokrojoną cebulę. Do wcześniej podpieczonej formy z ciastem wrzucamy cebulę, zalewamy przygotowaną mieszanką jajeczną, posypujemy startym serem i wkładamy do pieca na około 20 minut. Piec też rozgrzany do 220 stopni. Gdy nasz quiche się ładnie zarumieni, wyjmujemy i podajemy z zieloną sałatą z winegretem. I teraz pora na wariacje. Quiche można przyrządzić na masę sposobów. Moja ulubiona wersja bezmięsna to np. quiche z trzema-czterema pomidorami, pozbawionymi skórki i pokrojonymi w cząstki. Ze szpinakiem -- liście szpinaku, świeże bądź z puszki, doprawione czosnkiem, układamy na cieście i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Z cebulą też OK. Z porem -- białą część pora dorzucamy zamiast lub oprócz cebuli. Z zieloną fasolką szparagową. Z pieczarkami. Z groszkiem. Z kalafiorem, brokułami, soczewicą. Możliwości jest naprawdę wiele, acz ciężko będzie z quiche'a zrobić przepis wegański ;-) ![]() Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu z pl.rec.kuchnia, podała: Aneta Baran (baran@mail.cern.ch)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
życie mi uratowałaś!!! dzienki i niech ci Bóg w dzieciach wynagrodzi!!!!!!!!!!!!!!!
~bea Nov 25, 2004 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:placek loratyński (quiche lorraine) (bez ograniczeń)Quiche warzywne (wegańska) Tarta (quiche) z porów (bez ograniczeń) Tarta (quiche) z gotowanymi porami (bez ograniczeń) Quiche/tarta z botwinką i pieczarkami z cytrusową nutą (bez ograniczeń) Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
autor anonimowy May 24, 2007