7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kotlety z bakłażana z egzotycznej marynaty
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:bakłażany
oliwa do smażenia marynata: 1 łyżka octu zwykłego lub 2 ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka ziół 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka imbiru kilka łyżek wody panierka: jajko (weganie mogą pominąć) mąka kukurydziana (farina de maz) trochę ziół sól pieprz Przygotowanie:Pokroić bakłażany w grube plastry (ok. 3 cm). Marynować 10 min. w płaskim naczyniu. Wystarczy tyle marynaty, żeby jedna strona plastrów była zamoczona, przewrócić po 5 minutach. Jeżeli bakłażan jest przerośnięty, można go nakłuć widelcem, aby więcej tej marynaty wessał.
Panierować w jajku i mące kukurydzianej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Smażyć na dobrej oliwie, podawać np. na ryżu natychmiast po usmażeniu. Wskazówki i uwagi:Druga wersja tej potrawy, zapiekana:
Po usmażeniu kotletów umieścić je w płaskim naczyniu, zalać sosem do spaghetti plus trochę ziół, posypać serem na wierzchu, zapiec w piekarniku 30 minut, aż ser zacznie mieć brązowe bąbelki, podawać z makaronem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Feb 18, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: MagdalenaB (przepis przerobiony na wege)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Uważam, że te kotlety są przepyszne! trzeba tylko uważać, jakie zioła się dodaje, gdyż miają one decydujacy wplyw na smak. Ja ostatnio dodałam ziół prowansalskich, a następnym razem dodam tylko soli i pieprzu :)))
Rena Apr 10, 2001 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kotlety z bakłażana (wegańska)Kotlety z bakłażana w kokosowej panierce (ovo-wege) Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska) Grillowane roladki z bakłażana i z cukinii (lakto-wege) Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana (bez ograniczeń) Kotleciki z bakłażana w ziołowej panierce (wegańska) Egzotyczny deser : krem z mango (lakto-wege) "Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym (wegańska) Owsiany koktajl egzotyczny z sezamem (wegańska & RAW) Koktajl (smoothie) z owoców egzotycznych (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Wyszly przepyszne- z ziol uzylam mieszanki do shoarmy i majeranku, a jako dodatek- fasolka z wody.
mandragora11235 Jun 2, 2013