7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety z bakłażana z egzotycznej marynaty

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażany
oliwa do smażenia

marynata:
1 łyżka octu zwykłego lub 2 ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka ziół
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka imbiru
kilka łyżek wody

panierka:
jajko (weganie mogą pominąć)
mąka kukurydziana (farina de maz)
trochę ziół
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokroić bakłażany w grube plastry (ok. 3 cm). Marynować 10 min. w płaskim naczyniu. Wystarczy tyle marynaty, żeby jedna strona plastrów była zamoczona, przewrócić po 5 minutach. Jeżeli bakłażan jest przerośnięty, można go nakłuć widelcem, aby więcej tej marynaty wessał.

Panierować w jajku i mące kukurydzianej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Smażyć na dobrej oliwie, podawać np. na ryżu natychmiast po usmażeniu.

Wskazówki i uwagi:

Druga wersja tej potrawy, zapiekana:
Po usmażeniu kotletów umieścić je w płaskim naczyniu, zalać sosem do spaghetti plus trochę ziół, posypać serem na wierzchu, zapiec w piekarniku 30 minut, aż ser zacznie mieć brązowe bąbelki, podawać z makaronem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 18, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: MagdalenaB (przepis przerobiony na wege)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Wyszly przepyszne- z ziol uzylam mieszanki do shoarmy i majeranku, a jako dodatek- fasolka z wody.
mandragora11235 Jun 2, 2013

Uważam, że te kotlety są przepyszne! trzeba tylko uważać, jakie zioła się dodaje, gdyż miają one decydujacy wplyw na smak. Ja ostatnio dodałam ziół prowansalskich, a następnym razem dodam tylko soli i pieprzu :)))
Rena Apr 10, 2001

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z bakłażana (wegańska)
Kotlety z bakłażana w kokosowej panierce (ovo-wege)
Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska)
Grillowane roladki z bakłażana i z cukinii (lakto-wege)
Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana (bez ograniczeń)
Kotleciki z bakłażana w ziołowej panierce (wegańska)
Egzotyczny deser : krem z mango (lakto-wege)
"Światłowody" z warzywami w stylu egzotycznym (wegańska)
Owsiany koktajl egzotyczny z sezamem (wegańska & RAW)
Koktajl (smoothie) z owoców egzotycznych (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas