7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

sonnentau : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 33
1 2  
  • Aksamitna zupa koperkowa
    autor: vegAnka dieta: wegańska
    Pyszna i prosta zupka. Szkoda tylko, że śmietanka sojowa droga. :(
  • Bób - jak gotować, do czego wykorzystać
    autor: Kuna dieta: wegańska
    Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :)
  • Bób smażony z rozmarynem
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
  • Bulion / wywar z białych szparagów (a właściwie obierek)
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Najgorsze jest to, że cienko obrane białe szparagi to gorzkie szparagi. Obieramy je więc z bólem serca, a obierek jest tyle, że szkoda gadać. Jest jednak sposób na zagospodarowanie ich - sekretem jest to, że same są gorzkie, ale wywar z nich nie! :D Taki bulion można wykorzystać do zup jarzynowych (np. minestrone), zup krem (np. szparagowo-porowej) lub sosów. Wszędzie tam, gdzie aromat szparagów dobrze się komponuje :)
  • Chłodnik z melona + szaszłyki z fety i malin
    autor: kurczak33 dieta: lakto-wege
    Dwukolorowy, z dodatkiem mięty i truskawek.
  • Ciasto bananowe
    autor: morela dieta: wegańska
    Ciasto jest wilgotne po upieczeniu, prześlicznie pachnie i szybko znika z talerza. Piekłam je także bez orzechów - nadal pyszne, tylko bardziej bananowe :-)
  • Ciecierzyca prażona z curry i oregano
    autor: Kuna dieta: wegańska
    Ela: "Paluszki, orzeszki i inne słone przekąski lubi prawie każdy i znikają nie wiadomo kiedy. Bardzo często mówi się jak negatywny wpływ mają na nasze zdrowie. Ale o prażonej ciecierzycy na pewno nikt tak nie powie, a przypomina orzeszki arachidowe:-). Pikantność można uregulować samemu, odradzam jedynie pominiecie oregano i słodkiej papryki, bo bez nich to już nie to samo."
  • Curry kalafiorowe z ziemniakami i groszkiem
    autor: rzyna dieta: wegańska
    Danie jest wyśmienite, a w dodatku bardzo proste.
  • "Cygan" czy "Murzynek"
    autor: ~...chryzantemka... dieta: wegańska
    Czy to "Cygan" czy "Murzynek"... nie mam pojęcia... WAŻNE że: tanio, szybko i palce lizać :))))
  • Genialne lody z puszkowanego mango
    autor: patrycccja dieta: wegańska & RAW
    Te lody to doskonałość w czystej formie :D Mają idealną konsystencję i są przepyszne! O ironio są efektem bardzo nieudanego zakupu... Kupiliśmy kiedyś na próbę puszkowane mango. Jakież ono było paskudne! Zdecydowanie za dużo kwasku! Ja bym wyrzuciła, ale mój Wojtek miał na szczęście przebłysk geniuszu - zmiksował je z mlekiem sojowym i... powstała ambrozja! Teraz kupuję mango specjalnie do tych lodów - przy okazji okazało się, że normalnie nie jest takie kwaśne, tylko za pierwszym razem pechowo trafiliśmy.
  • Gotowanie szparagów - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja do czerwca. W Polsce białe szparagi kończą się szybciej - z późniejszych odmian uprawiane są tylko szparagi zielone (tak donosi wywiad z warzywniaka ;). Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne!
  • Grahamki drożdżowe
    autor: Natka dieta: wegańska
    Z chrupiącą lśniącą skórką i mięciutkim miąższem.
  • Hummus
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
  • Kasza gryczana - przepis podstawowy
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Sposób gotowania kaszy jest tak banalny, że naprawdę nie wiem, czemu tyle ludzi gotuje kaszę w woreczkach... Po co ta zbędna folia, po co "rozwadnianie" smaku i wylewanie z wodą cennych składników??? Kasza umiejętnie gotowana, aż do wchłonięcia całej wody, zachowuje pełnię smaku i wartości (pamiętajmy np., że witaminy z grupy B, których produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem, są rozpuszczalne w wodzie!). Odpowiednie dodatki to drugi sekret smaku :) W taki sam sposób można gotować kaszę gryczaną pół na pół z jęczmienną. Szczególnie polecam ten sposób tym, którzy za gryczaną, póki co, nie przepadają. A to taka zdrowa i smaczna kasza!
  • Kasza jaglana - jak gotować
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
  • Kisiel z soku, np. z czarnej porzeczki
    autor: defu dieta: wegańska
    Wykozaczony deser.
  • Kompot z konfitur poziomkowych
    autor: Rena dieta: wegańska
  • Kurki - mrożenie
    autor: patrycccja dieta: wegańska
    W tym roku mrożę kurki już po raz drugi. W zeszłym roku przygotowałam je wg rad znalezionych w internecie, głównie na http://www.forum.nagrzyby.pl i wyszły super. Zupa z kurek zimą jest po prostu fantastyczna :) Dlatego, pomimo że czyszczenie kurek (przynajmniej kupnych) jest pracochłonne i czasochłonne, moim zdaniem warto się trochę pomęczyć. Nigdy jednak nie robię na raz więcej niż 1 kg kurek :)
  • Majonez wegański z mleka sojowego
    autor: moli monster dieta: wegańska
    Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.
  • Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka)
    autor: kruszonka dieta: wegańska
    Niemieckie bożonarodzeniowe kruche ciasteczka Vanillekipferl. Sprawdzone na walentynki i inne okazje, kiedy chcesz olśnić audiencję swoim kunsztem cukierniczym. Banalnie proste w przygotowaniu.
  • Mleko sezamowe
    autor: pat dieta: wegańska
  • Moja jajecznica (z cebulą i bazylią)
    autor: ~asia-klb dieta: lakto-ovo-wege
    Od dziecka nie lubiłam jajecznicy z mięsem, więc taką oto drogą wymyśliłam swoją jajecznicę.
1 2  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas