7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam zgodnie z przepisem, trzeba było dosypać mąki, ale po upieczeniu jest przepyszne! Nie jest twarde, ale też nie jak bułka, super :)
~Kasia Jun 16, 2011

Poszukiwałem dobrej pizzy ta jest wyśmienita
ja dodałem jescze paptyke na wierzch pycha pycha
~Artur28 Aug 24, 2005

Pizza rzeczywiście ma boski smak i jest grzechu warta. Niestety 10 dekagramów mąki to za mało, musiałam dosypywać, ale naprawdę warto było. Mój narzeczony po zjedzeniu pizzy, spojrzał na mnie z nowym żarem;)
~Wiedźma Katarzynka Mar 2, 2005

P i z z a

Potrzebne nam będą składniki:
CIASTO
2 szklanki mąki ( zwykłej )
0.5 szklanki przeciśniętych przez Praskę ostudzonych!! Ziemniaków ( jak na Puree )
1 łyżka stołowa Oliwy z Oliwek
1.5 łyżeczki soli
ok. 25 g drożdży prasowanych ( nie suszonych )

SOS
Przecier Pomidorowy (najlepiej 30% )
Oregano
Bazylia
Czosnek
Cebula

Mozzarella
Zwykły żółty ser ( najlepiej Parmezan )
Tabasco

F AR S Z
Hmm co kto lubi ?
Ale nie powinno zabraknąć oczywiście Papryki i koniecznie Mozzarelli Białej

Do dzieła!!
Do połowy szklanki z letnią wodą wsypujemy drożdże i łyżkę stołową mąki.
Odstawiamy na bok na jakieś 10min, wysypujemy na stół mąkę i robimy w niej dołek do którego wlejemy rozczyn drożdżowy, sól, olej, ( można dodać odrobiny papryki i ziół ) wyrabiamy podsypując mąką aż nabierze odpowiedniej konsystencji ( nie klei się do rąk ) i ciacho gotowe, gdy posiadamy robot kuchenny do mieszania ciasta drożdżowego to wtedy idzie to dużo szybciej i przyjemniej porostu wrzucamy wszystko i mieszamy na odpowiedniej prędkości ?. Na pewno wydaje się Wam ze Ziemniaki w Pizzy popsują jej smak , nie jest tak ponieważ są niezauważalne, jednak nadają ciastu odpowiednią konsystencje i niwelują ostry zapach drożdży.
Sos ? przecier pom. rozcieńczamy w wodzie aby nie był taki gęsty i dodajemy do niego wcześniej lekko podsmażoną cebulkę, zioła, czosnek co kto lubi. ( można zmiksować )
Warto też jak w Pizzy mają się znaleźć papryka i pieczarki podsmażyć je aby pozbyły się nadmiaru wody ( w przeciwnym razie przy większej ilości warzyw zamiast Pizzy wyjdzie nam zupa ).

Najlepiej do pieczenia Pizzy nadają się Specjalne Teflonowe Tacki, które tylko smarujemy olejem, gdy mamy zwykłą blachę trzeba ją jeszcze posypać mąką.
Gdy nałożymy już ciasto na blachę ( proporcje są na 2 średniej grubości krążki ) to zostawiamy je na ok. 10min.
Ciasto smarujemy lekko oliwą z Oliwek i potem sosem, na sos nakładamy cienkie plasterki Mozzarelli, później paprykę pieczarki Szynkę ( po prostu co lubicie ) skrapiamy to Tabasco i znowu gdzie niegdzie Plasterki Mozzarelli, na samą górę ścieramy na drobno żółty ser ( Parmezan ) i jeszcze na koniec odrobina Oregano.
Rozgrzewamy Piekarnik na ok. 250 stopni ( najlepsze są małe elektryczne ) w standardowych gazowych trudno uzyskać wysoką temperaturę. W Pizzeriach temp. wynosi ok. 320 stopni dlatego Pizza piecze się 4- 6 min. My Pieczemy ok. 16min. przed wyjęciem zaglądamy i sprawdzamy czy jest roztopiony i gdzie niegdzie zarumieniony ser.
G O T O W E!!
~iforjay Sep 12, 2004

Pizza smakowita mi wyszła. a tak przy okazji proszę żeby ktoś z was zamieścił na tej stronie w miare możliwości przepis na pizze polską. Proszę was! Z góry dziękuję.
~falak Aug 20, 2004

przepis smakowity, ale czy nikt nie zna przepisu na pizze na cienkim spodzie? bo od ponad 4 lat jestem weganką, a pamietam jak mi kiedys smakowala taka pizza.
~Ewa Aug 13, 2004

Przepis cool :) Ale przypominam ze ciasta ni pizze nigdy nie walkujemy.
~Yashi May 9, 2004

pycha...to jest grzech
~Smakosz Jan 20, 2004

Bardzo zachęcający początek. Ide odrazu to próbować.
~Traczu Mar 2, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas