7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
<< powrót do przepisu
Idealny dżem malinowy- Komentarze do przepisu -
Jest jedna podstawowa prawidłowość: im dłużej coś gotowane, tym mniej wartościowe! W trakcie obróbki termicznej w wysokiej temperaturze - gotowania, smażenia etc - " w powietrze" ulatuje to, na czym nam najbardziej zależało !!!
~Srebrnobrody Aug 26, 2016
Ja robię ciut inaczej. Zasypuję maliny cukrem i po 2 dniach zlewam sok. Maliny przecieram przez sito. Pestki nadają niedobry smak, więc idą do wyrzucenia. Jeśli w malinach było zbyt dużo soku to go odlewam z "papki". Dopiero wtedy dorzucam cukru. I gotuję. Zero jakiś zagęszczaczy. Maliny i cukier. Moje dżemy są znane w całej okolicy. Sok po za pasteryzowaniu czeka na zimę.
~Adam Jul 10, 2016
Marta, akurat wczoraj robiliśmy dżem bardzo podobnie co twoja babcia. Niestety nie za bardzo nam zgęstniał. Można by bardziej odparowywać, tylko że wtedy zostałyby prawie same pestki ;D Stąd moje pytanie: po co miksujesz dżem? Czy to jakoś wpływa na jego gęstość?
Zaś co do twoich zarzutów to nie przesadzajmy. Po pierwsze Nurkan jasno napisała, że idealność tego dżemu polega dla niej właśnie na braku pestek, których ona nie znosi. Więc po co się czepiać? Po 2gie zamiast żelfixu można użyć cukru i pektyny. Po 3cie idę o zakład że w moim i twoim życiu są o wiele bardziej szkodliwe substancje i inne czynniki, którymi należałoby się martwić i wyeliminować w pierwszej kolejności, niż pewną ilością benzoesanu sodu w Żelfixie. Po 4te wreszcie jesz benzoesan sodu i nawet o tym nie wiesz ;) "Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasy benzoesowego występują powszechnie w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej)." - za www.food-info.net/pl/e/e211.htm . Po 5te - a nadmiar cukru cię przypadkiem nie martwi? Nie jestem dietetykiem, ale coś mi się wydaje, że jest to o wiele poważniejszy problem... Tym przydługim wywodem chciałam powiedzieć jedno: nie przesadzajmy :) patrycccja Sep 1, 2013
Normalnie ręce opadają. Co to za dżem z malin, z których usuwa się pestki zawierające pektynę (która w naturalny sposób zagęszcza dżem), a potem dodaje się jakieś fiksy, żeby zagęścić dżem?
Moja babcia zawsze robiła dżem z malin w ten sam sposób: 2 kg malin zasypać 1/2 kg cukru, zostawić na noc. Potem całość się ładnie długo gotowała, babcia rozcierała to wałkiem do ziemniaków, ja miksuję blenderem. Potem gorący dżem do gorących wyparzonych słoików, nakrętki przetrzeć spirytusem, zakręcić i do góry nogami aż do wystygnięcia. Nigdy nic się nie popsuło, nie spleśniało. Wystarczy cierpliwość w gotowaniu i higiena przy przekładaniu do słoików. Nie lubię jak "domowe" przetwory zawierają jakieś sztuczne fabryczne dodatki. Co w tym idealnego? Polecam też przeczytać tutaj na temat żelfixu: www.maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12228 ~Marta Aug 31, 2013
dokładnie poc o zelfix . pasteryzacja załatwia sprawe
~Axx22 Aug 26, 2013
Jaki jest sens robienia domowych dżemów i dodawania do nich fixów z chemicznymi konserwantami???
~;( Aug 26, 2013
czesc:)
ja robie proporcje praktycznie 2 kg owoców na 1 żelfix , dżemy trzymaja sie równie długo ,a nie sa takie twarde!tylko przyjemnie gładkie galaretki:) pozdrawiam i smacznego życze:) ~dżemulka Aug 26, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Co do przepisu – wypróbuję!
~Teresa Aug 29, 2016