7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Idealny dżem malinowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Srebrnobrody, a jeśli komuś zależy tylko na smaku, to co wtedy? Nie każdy jest opętany ideą raw food, więc nie przesadzaj; na ogół ludzie są świadomi tego, co robią, więc pozwól innym podjąć ryzyko zabicia witamin i poniesienia konsekwencji tego;)
Co do przepisu – wypróbuję!
~Teresa Aug 29, 2016

Jest jedna podstawowa prawidłowość: im dłużej coś gotowane, tym mniej wartościowe! W trakcie obróbki termicznej w wysokiej temperaturze - gotowania, smażenia etc - " w powietrze" ulatuje to, na czym nam najbardziej zależało !!!
~Srebrnobrody Aug 26, 2016

Ja robię ciut inaczej. Zasypuję maliny cukrem i po 2 dniach zlewam sok. Maliny przecieram przez sito. Pestki nadają niedobry smak, więc idą do wyrzucenia. Jeśli w malinach było zbyt dużo soku to go odlewam z "papki". Dopiero wtedy dorzucam cukru. I gotuję. Zero jakiś zagęszczaczy. Maliny i cukier. Moje dżemy są znane w całej okolicy. Sok po za pasteryzowaniu czeka na zimę.
~Adam Jul 10, 2016

Marta, akurat wczoraj robiliśmy dżem bardzo podobnie co twoja babcia. Niestety nie za bardzo nam zgęstniał. Można by bardziej odparowywać, tylko że wtedy zostałyby prawie same pestki ;D Stąd moje pytanie: po co miksujesz dżem? Czy to jakoś wpływa na jego gęstość?
Zaś co do twoich zarzutów to nie przesadzajmy. Po pierwsze Nurkan jasno napisała, że idealność tego dżemu polega dla niej właśnie na braku pestek, których ona nie znosi. Więc po co się czepiać? Po 2gie zamiast żelfixu można użyć cukru i pektyny. Po 3cie idę o zakład że w moim i twoim życiu są o wiele bardziej szkodliwe substancje i inne czynniki, którymi należałoby się martwić i wyeliminować w pierwszej kolejności, niż pewną ilością benzoesanu sodu w Żelfixie. Po 4te wreszcie jesz benzoesan sodu i nawet o tym nie wiesz ;) "Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasy benzoesowego występują powszechnie w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej)." - za www.food-info.net/pl/e/e211.htm . Po 5te - a nadmiar cukru cię przypadkiem nie martwi? Nie jestem dietetykiem, ale coś mi się wydaje, że jest to o wiele poważniejszy problem...
Tym przydługim wywodem chciałam powiedzieć jedno: nie przesadzajmy :)
patrycccja Sep 1, 2013

Normalnie ręce opadają. Co to za dżem z malin, z których usuwa się pestki zawierające pektynę (która w naturalny sposób zagęszcza dżem), a potem dodaje się jakieś fiksy, żeby zagęścić dżem?
Moja babcia zawsze robiła dżem z malin w ten sam sposób: 2 kg malin zasypać 1/2 kg cukru, zostawić na noc. Potem całość się ładnie długo gotowała, babcia rozcierała to wałkiem do ziemniaków, ja miksuję blenderem. Potem gorący dżem do gorących wyparzonych słoików, nakrętki przetrzeć spirytusem, zakręcić i do góry nogami aż do wystygnięcia. Nigdy nic się nie popsuło, nie spleśniało. Wystarczy cierpliwość w gotowaniu i higiena przy przekładaniu do słoików.
Nie lubię jak "domowe" przetwory zawierają jakieś sztuczne fabryczne dodatki. Co w tym idealnego?
Polecam też przeczytać tutaj na temat żelfixu:
www.maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12228
~Marta Aug 31, 2013

dokładnie poc o zelfix . pasteryzacja załatwia sprawe
~Axx22 Aug 26, 2013

Jaki jest sens robienia domowych dżemów i dodawania do nich fixów z chemicznymi konserwantami???
~;( Aug 26, 2013

czesc:)
ja robie proporcje praktycznie 2 kg owoców na 1 żelfix , dżemy trzymaja sie równie długo ,a nie sa takie twarde!tylko przyjemnie gładkie galaretki:) pozdrawiam i smacznego życze:)
~dżemulka Aug 26, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas