7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko owsiane naturalne

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Oczywiście ;)
martina 2014-05-17 20:02:27.63

Czy blender o słabszej mocy (ok 450) poradzi sobie z płatkami owsianymi?
Katyusha 2014-05-17 19:11:48.49

0,3*380=114kcal. Porcja będzie miała ciut mniej, bo paproszki zostają na szmatce. Indeks płatków sprawdź sobie w tabelce jakiejś.
martina 2013-10-13 10:50:36.458

Czy ktos jest w stanir okreslic kalorycznosc i indeks glikemiczny tak przygotowanego mleka?
Maikekula 2013-10-13 10:26:37.599

Cieszę się, że generalnie mleczko przypadło Ci do gustu. Dopiero teraz zauważyłam dopisek: 1/3 szklanki to za dużo, wg mnie to raczej 1/4 szklanki (choć ja zawsze odważam w szklance 30g). Konsystencję tego mleczka porównałabym do śmietanki/niesłodzonego mleka skondensowanego do kawy ;-) Jest tak samo aksamitna i fajnie sprawdza się w wielu potrawach. Niestety każde mleczko roślinne/orzechowe niekupne rozwarstwi się po dłuższym staniu, jeśli nie dodamy do niego odrobiny gumy ksantanowej. Mleko jest delikatne w smaku, pewnie można by dodać do niego wanilii i odrobinę posłodzić, ale ja tego nigdy nigdy nie robię jakoś.
martina 2013-08-30 19:58:24.014


No dobra, daję ocenę bdb. z zastrzeżeniem, że to właśnie mleko m.in. do robienia ciast czy... owsianki ;D W koktajlach też ma szansę się sprawdzić. Samo do picia nie przypadło mi zbytnio do gustu, mimo że generalnie jest smaczne... chyba jest trochę za gęste... Poza tym jednak same zalety! :) Jest bardzo łatwe, tanie, błyskawiczne w wykonaniu. Ma dobry, neutralny, wcale nie wodnisty smak. Nie ma też żadnego specyficznego posmaku, który wybijałby się później w przygotowywanym daniu - ekstra! Pozostawione do kolejnego dnia w lodówce lekko się rozwarstwia - na górze oddziela się trochę wody. Wystarczy wstrząsnąć słoikiem i znów robi się jednolite.

Jeszcze co do konsystencji: jest gęstawa, lekko jakby kleista - przypomina w tym owsiankę z płatków górskich. Żeby zmniejszyć ten efekt następnym razem planuję użyć zwykłych płatków, zalać wrzątkiem tylko tyle, żeby były przykryte, i zostawić je na mniej niż pół minuty - tylko żeby zmiękły, a żeby się nie zdążyły "rozkleić". Zobaczymy czy się uda :)
patrycccja 2013-08-30 15:04:53.444

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas