7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam! Rewelacja!! Miały być na jutro na urodziny i ..... robię kolejną porcję :))) Nie wiem czy przetrwają :(
~Monika Jun 27, 2015

Dokłądnie! "Owsiano-owsiane" (aka owsiane ;P) robi się tak samo, zastępując jaglankę mąką owsianą :D Celowo napisałam dwuczłonową nazwę, żeby się bardziej w oczy rzucało :D Z gryczaną mąką, prawdę mówiąc, nie próbowałam (jeszcze). Ale idę o zakład, że również wyjdą :D. Proponuję jednak zrobić najpierw jaglano-owsiane bądż owsiane, żeby poznać bliżej "naturę" tych ciastek (ale to brzmi :D), a potem zrobić eksperyment z gryczanką. Kurczę, teraz będę musiała zrobić i gryczano-owsiane, i ryżowo-owsiane :D (bo te trzeba jeszcze sprawdzić :D). W domu mam ostatnie 5 sztuk owsianych... i trzy osoby. Ktoś będzie stratny :D
martina Jul 22, 2013

hehe super dzięki za porady i odpowiedź :D ciastka wygladaja super i napewno je niebawem zrobie :P tylko ta oliwa jest z hiszpanii co mam w domu i jest bardzo specyficzna w smaku no ale skoro piszesz ze jest ok to zaufam Ci hehe :P a trawe cytrynowa kupie skoro tez piszesz ze dobre z mlekiem bo az jestem ciekawa :D dziękuje za przepis :) a na jednym zdjęciu są ciastka owsiano-owsiane - to jak to zrobic ? mozna z samej maki owsianej czy jak ?:P mam duzo maki gryczanej ciekawe czy zamiast jaglanej by dala rade :P
OpenWorld Jul 22, 2013

Dodam jeszcze, że osoby na diecie bezglutenowej powinny kupić płatki z certyfikatem lub zapytać lekarza o to, jaką ilość zwykłych płatków mogą dziennie zjeść.
martina Jul 21, 2013

@Openworld: ciasteczka na 1. zdjęciu (dodawanym razem z przepisem) to ciasteczka przed pieczeniem. Niestety dodając przepis nie ma możliwości podpisu zdjęcia. Dodałam nowe fotki (również trawy cytrynowej).
To są ciasteczka kruche, ale delikatne (nie są miękkie jak np. biszkopty :P). Ja dodaję oliwę, zapewniam nie czuć jej, inaczej bym nie dodawała. Lubię oliwę w wypieku, ciasteczka są smaczne. Samej oliwy nie lubię, bo smak mi nie odpowiada; za to w wypiekach - bomba! Ja użyłam oliwy z oliwek Coosur. Jeśli masz, jak mówisz, dobrą oliwę, to śmiało jej użyj. Trawa cytrynowa jest boska! Kupiłam paczkę 100g za 7 zł w hurtowni przypraw (i nie żałuję!).To nie jest proszek, tylko patyczki zielone i żółte. Trawa jest cytrynowa, lecz nie jest kwaśna (jak cytryna).
Mleko kokosowe, w którym gotowała się trawa cytr., jest wspaniałe. Te ciastka pięknie pachną. Zawsze jak otwieram pudełko, to je wącham :D
martina Jul 21, 2013

Ciekawy przepis :)
Te ciastka na zdjęciu to sa juz upieczone ?
a one sa bardziej twarde czy takie bardziej miekkie ?
i jak bym robila to bym oliwe zastpila olejem rzepakowym chyba bo jakos nie wydaje mi sie zeby smak takiej prawdziwej oliwy jaka mam w domu dobrze smakowal w ciastkach :P
a czy tą trawe cytrynowa trzeba dac ?:P bo nie mam :P gdzie wogóle mozna ja kupic ? bo rozumiem ze to ma byc trawa w proszku tak ?
OpenWorld Jul 21, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas