7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Rolada z sera żółtego

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

świetny przepis ! ja polecam do zaostrzenia smaku obok na talerzu położyć odrobinę ćwikły z chrzanem np z Pińczowa mnie z tym dodatkiem bardzo smakowało
~marek`~~ Jul 6, 2014

Rewelacja!
Nowe oblicze znudzonego sera żółtego :)

Sam farsz pyszny a w połączeniu z serem, mmm...
Na pewno też wypróbuję wersję z pieczarkami.
ankaopolanka Dec 17, 2010

to ma być kostka sera w całości, w żadnym wypadku w plastrach, około 35-40dkg. Chodzi o to, żeby ser był w oryginalnej, zgrzanej folii, aby nie było możliwości dostania się wody do sera podczas gotowania, bo wyjdzie ciapa a nie rolada :)
ryfka Dec 16, 2010

hej, nie rozumiem jaki ser należy kupić, 'zapróżniowany' kojarzy mi się z takim w plastrach??
~uluś Dec 15, 2010

Bardzo dobre, proste i szybkie w wykonaniu. Z pewnością zagości na stałe w naszym menu. Ja zrobiłam farsz z jajek, smażonej papryki chili, pomidorów suszonych oraz kremowych serków. Mam nadzieję wymyślić więcej farszów :)
Vanja86 Jan 20, 2010

Vequel, skorzystałam z twojej propozycji na farsz i zrobiłam nadzienie z tych samych składników. Muszę przyznać, że rolada wyszła równie dobra :)
ryfka Oct 18, 2009

Zrobiłam tą roladę, ale bez jajka oraz z nieco innym farszem- dodałam smażone pieczarki, paprykę, oliwki, suszone pomidory i muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne ;)
I wbrew pozorom robi się to bardzo łatwo, myślałam że ser nie będzie się chciał rozwałkować, ale wszystko poszło gładko i przyjemnie ;>
Vequel Aug 28, 2009

Czasami tak się dzieje, że ser w środku nie jest do końca miękki, dlatego trzeba pamiętać, żeby kostka nie była większa niż 40dkg i żeby trzymać ser we wrzątku 20 minut. Jeśli mimo to ser jest w środku twardawy, wystarczy ostrożnie ale dokładnie rozwałkować tą twardą część, aby ser się nie skruszył.
ryfka Aug 21, 2009

Moją wersje rolady robiłam z wegetariańska parówką i kaparami - wyszło super. Co prawda ser po ugotowaniu byl zbyt twardy w środku i nie chciał się zbyt ładnie rozwałkować, więc po nafaszerowaniu, zawinęłam szczelnie w folię spożywczą i znów wrzuciłam do wrzątku, po wyjęciu ręcznie uformowałam wałek, a farsz wtopił się w ser idealnie.
Świetny przepis, również dla mięsożerców.
heroina Aug 20, 2009

Moje spostrzeżenia po zrobieniu tej rolady po raz kolejny:
przede wszystkim nie wolno się bać, to tylko tak strasznie wygląda, ale robi się prościutko - nie może nie wyjść.
Ważne, żeby ser z którego jest robiona rolada był goudą, raz próbowałam z innego gatunku miękkiego sera (chyba to był edam) i miałam problem z rozwałkowaniem, wyszedł mi owal zamiast prostokątu :)
Jeśli po ugotowaniu ser jest zbyt płynny, to nie należy go otwierać od razu, trzeba poczekać 3-4 minuty, aż trochę zgęstnieje.
Do farszu można dodać różne warzywa, w tej roladzie ze zdjęcia zamiast rzodkiewki jest czerwona papryka i rzeżucha.
ryfka Jul 4, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas