7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bułeczki drożdżowe nadziewane

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Od kilku miesięcy robię to ciasto - zarówno do bułeczek ze słodkim nadzieniem i wytrawnym (wtedy pomijam cukier, daję tylko odrobinę dla drożdży), do bułeczek zawijanych (rolls) jak i do placków z owocami - moja ulubiona wersja to z brzoskwiniami z puszki plus na to budyń zrobiony na wodzie/soku z brzoskwiń - dla mnie bomba :)
~Ala Mar 11, 2018


Bardzo fajne ciasto wyszło, fajnie się wyrabiało, a bułeczki były akuratne. To będzie chyba mój nowy ulubiony przepis na drożdżowe bułki.
Solshine Jan 10, 2018

Zachciało mi się właśnie takich bułeczek, ale w wersji słonej, z farszem z pieczarek i cebulą - zredukowałam więc ilość cukru podaną w przepisie na rzecz soli i pieprzu. Świeżo po wyjęciu z piekarnika - chrupiąca skórka i delikatne wnętrze. Na zimno, dzień później - wyjątkowo miękkie i lekkie. Podsumowując - ciasto bułeczek jest po prostu idealne. Niebawem na pewno przetestuję wersję słodką :).
~nuph Apr 2, 2012

Zrobiłam i wyszły pyyycha :D Robiłam tak jak napisał/a eliszebe, ale dałam mleko owsiane i do jednej dzem (testowałam-wylatuje ;D). ogólnie z kilku powidła wyleciały, ale to moja wina ;)
~Smile Aug 26, 2011

Proponuję zrobić je tak (mi wyszły pyszne):
Przesiać do dużęj miski mąkę, dodać sól. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, rozkruszone drożdże – wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać do mąki. Dodać trochę oleju (dałam mniej niż przepisie, nie wiem czy to składnik niezbędny). Zagnieść ciasto. Potrzebowałam więcej mąki niż w przepisie, żeby ciasto miało właściwą konsystencję.
Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia (na 30-45 minut, pod ściereczką). I dalej jak w przepisie – odrywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę, rozpłaszczamy, kładziemy łyżeczkę powideł, zamykamy jak sakiewkę, formujemy w kulkę, kładziemy na natłuszczoną olejem blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia (kilkanaście minut), pieczemy w temp. 180 stopni, 30-35 minut.
Dobre, niesłodkie, właśnie się zajadam.
~eliszebe Jun 24, 2011

zrobiłem dziś te bułeczki, niestety nie buło podane kiedy dokładnie dodac cukier i olej, toteż dodałam je kiedy już cisto wyrosło w garnku. pewnie przez to bułki wyszły za mało słodkie, w dodatku pękły podczas pieczenia i wypłynął dżem. W smaku nie są najgorsze, ale faktycznie jak zaproponował admin, należałoby przepis uściślić.
~kamcia Feb 9, 2010

A co z pozostałymi składnikami? Dodajemy je od razu z całością czy dodajemy przy drugim wyrabianiu? Te 5-6 łyżek oleju to w całości do ciasta należy dodać? Jak uszczegółowisz przepis to zmodyfikuję odpowiednio jego treść.
admin Sep 25, 2009

Zrobiłam takie bułeczki z farszem jak do Samosów, bo chciałam takie konkretniejsze jedzenie. Dałam tylko troszkę cukru i całą łyżeczkę soli:) Pysznie wyszło:):)
Olga Sep 22, 2009

Jak Ty pakujesz ten dzem do środka? w ogóle mi się ten numer nie udał. I jeszcze troche za długo je piekłam. Takie suszki wyszły. Ale smaczne:)
mordoklejka Nov 27, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas