7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Krem czekoladowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

O matko, borsuczek, co ty wypisujesz? Po pierwsze mielone siemię można dostać i w dodatku jest chyba dość popularne, bo nawet w najbliższym spożywczym jest. Po drugie: zmielone siemię nie wydziela nic rakotwórczego, tylko tłuszcze (zwł.wielonienasycone) szybciej jełczeją, czyli utleniają się (już nie są chronione przez "łupinkę" przed powietrzem), a powstające wolne rodniki faktycznie są niekorzystne. Więc nie można takiej formy siemienia długo przechowywać, a już na pewno nie w cieple.

A mielenie jest wręcz korzystne, bo inaczej, jeśli nie uda ci się tych ziarenek rozgryźć (co jest, nota bene, łatwiejsze po uprażeniu), to nie uda ci się też ich raczej strawić. Łupinka dobrze chroni nasionko przed działalnością układu trawiennego.
~pat 2009-10-31 14:32:53.822

Jest jeden problem, słyszałam że podobno MIELONE simię lniane wydzielna jakąś substtancję rakotwórczą! Podobno dlatego w aptekach i sklepach można kupić TYLKO CAŁE NASIONA. Oczywiście sama nie sprawdzałam ale dowiedziałam się tego od sprzedawcy w sklepie zielarskim i od tego czasu wolę nie mielić. Pozdrawiam
borsuczek 2009-10-30 20:14:05.213

A mnie nie smakuje. Chyba przez ten len.
~agawa 2009-07-11 19:30:01.702

Pyszny! Niestety nie wytrzymal tej godziny w lodowce ;)
paparapa 2009-07-09 13:43:32.481

Robi sie zdecydowanie szybciej niz zostalo napisane (o ile nie lezakuje), smakuje swietnie. Zrobilam wersje z makiem i nieco miejsza iloscia lnu :) Mniam.
Bizarra 2008-04-23 13:40:47.092

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas