7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

A może kasza z camembertem i pomidorami?

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Serów nie jadam. Zwłaszcza pleśniowych, wydają mi się obrzydliwe i śmierdzą (ale to prawda, że do większości dodaje się podpuszczkę mikrobiologiczną - chymozynę a nie odzwierzęcą która jest znacznie droższa). Najlepsze jest to że w opisie przepisu nie pojawia się kasza. Nic to. Zrobiłam z dużą ilością tabasco i dodałam 2 cebule, na koniec starłam tofu na grubych oczkach. Jedliśmy z kaszą gryczaną niepaloną i surówką z czerwonej kapusty - pycha.
do ~zuuz: "do pobrania podpuszczki nie musimy zmielac zołądków. to tylko enzym WYDZIELANY przez gruczoly." - Przesadziłaś. Żołądków nie trzeba mielić, oczywiście, wystarczy zabić cielaka (na mięso oczywiście, enzymy pobiera się niejako "przy okazji"), niestety. Mój połówek pracował kiedyś przy uboju, jak o tym opowiada to nic tylko płakać. Ta praca go skłoniła do przejścia na weganizm. TAK TAK weganizm bo produkcja mleka i serów (z podpuszczką czy bez) też odbywa się z krzywdą i cierpieniem zwierząt.
Pod drugą częścią twojego komentarza się podpisuję.
GO VEGAN!!!!
~Olalalala 2012-01-10 10:33:27.985


proste a jakże przepyszne, świetna potrawa na szybki obiad
ekspreskawowy 2011-04-02 15:05:53.019

mistrzostwo świata!
liiipka 2010-10-15 14:09:53.807

Pycha! Zrobiłam dla siebie bez tabasco oraz w wersji nie-wege dla mojego mięsożercy - smakowało nam obojgu :)
~Kasia 2010-04-22 12:41:47.702

właśnie wypróbowałam przepis, jedyna przeróbka, jaką wprowadziłam, to nie dałam tabasco.
danie wyszło delikatne w smaku, od siebie polecam :)
goosha 2010-02-24 17:31:17.697

zrobilam bez tabasco. wyszlo bardzo delikatne w smaku i dodalam dwie duże cebule [uwielbiam cebule]. bardzo dobre:)
szukajdalej 2010-02-20 11:36:06.133

Uprzejma pani z firmy produkujacej sery Turek, poinformowala mnie ze do ich produkcji uzywa sie jedynie i tylko i wylacznie podpuszczki mikrobiologicznej (chymozyny). Pozdrawiam.
~clodh 2008-01-16 00:00:00.0

sery pleśniowe president maja podpuszczke mikrobiologiczne, czyli syntetyczne . i podobno sery firmy turek rowniez uzywaja takiej podpuszczki. ale na opakowaniu tego nie pisza w pzeciwieństwie do presidenta
~aanolka 2008-01-14 00:00:00.0

Wlasnie jem. Jest dobre, ale mogloby byc lepsze.
~Marysia 2007-11-28 00:00:00.0

Ostatnio zauważyłem, że na serach pleśniowych typu camembert marki President jest wyraźnie napisane, że w składzie znajduje się podpuszczka mikrobiologiczna. Co do innych serów camembert producenci niestety nic nie piszą.
~jarmat79 2007-10-11 00:00:00.0

oooo.. niebo w gębie! :D
~maggie 2007-09-09 00:00:00.0

zuuz, masz zupełną racje! A co do sera pleśniowego, to słyszałam, że tak naprawdę rzadko w którym jest naturalna podpuszczka. Dają syntetyczną, bo nie opłaca im się produkować innej. zazwyczaj w tych droższych serach jest naturalna.
~madzik 2007-08-17 00:00:00.0

o nie! układ nerwowy! o nie żołądek! do pobrania podpuszczki nie musimy zmielac zołądków. to tylko enzym WYDZIELANY przez gruczoly. ps.widialam program gdzie udowadniali ze rosliny tez czuja. umrzyjcie wegetarianie!przyczyniacie sie do cierpienia biednych roslinek!!!
ludzie, zastanówcie sie troche nad swoim stanowiskiem. po co krytykowac?? jak ktos je mieso raz na 2 tygodnie nawet to chyba lepiej niż 3razy dziennie nie? ja nie jem miesa, ale przez takich faszystów jak wy nigdy nie nazwe sie wegetarianka :[
~zuuz 2007-06-24 00:00:00.0

Ten przepis nie powienien się tu w ogóle znalesc. Czy w czasie jedzenia nie zaplątał się komuś między zębami, kawałek zwierzęcego żołądka??? Serom podpuszczkowym mowimy: nie!
~monia 2007-05-08 00:00:00.0

Przepyszne!
autor anonimowy 2007-02-28 00:00:00.0

dokładnie, zgadzam się z poprzedniczką.. Tu się komentuje przepisy, a nie zachowanie i idee innych, Karolino. A jak ktoś jest "semi", to chyba i tak lepiej, niż jest mięsożercą, bo ginie mniej zwierząt m.in., a o to przecież chodzi, prawda?
~Monika 2006-12-21 00:00:00.0

karolino-ja nie oceniam, tylko wyjaśniam różnicę. ty też nie powinnaś oceniać.
~justka 2006-12-03 00:00:00.0

Justko, a ryby nie maja ukladu nerwowego? Sa roslinami? Wstydzic powinni sie mordercy zwierzat.
~Karolina 2006-10-27 00:00:00.0

semiwegetarianie nie jedzą drobiu, tylko ryby jedzą. niedouczeni, a krytykują- wstyd!
~justka 2006-10-18 00:00:00.0

przepis idealny, tylko ze kaszę zastąpiłam makaronem razowym, ale sos niebo w gebie.
~bulka 2006-07-31 00:00:00.0

Jesli chodzi o serki topione, to one sa robione z zoltego sera, wiec jesli zolty zawieral naturalna podpuszczke, to topiony nie jest wege. zobaczcie w faq na stronie vege.pl jakie sery nie maja podpuszczki (na pewno Mlekovity i Torunskiej Spoldzielni Mleczarskiej) albo czytajcie na opakowaniach, napiszcie do firmy - dla wegetarian to chyba istotne, nie?

PS Nie skomentuje tego, ze kolezanka jest "semiwegetarianka" - czy drób nie ma ukladu nerwowego?
~Karolina 2006-07-25 00:00:00.0

Wlasnie jestem po obiedzie i pycho!! tyle ze zamiast kaszy dalem makaron "rurki" i zamiast camemberta dalem zwykly zolty ser.
pozdrawiam
~xConsx 2006-05-09 00:00:00.0

amadzia- a który ser pleśniowy ma zamiast zwykłej, podpuszczkę makrobiologiczną?
autor anonimowy 2006-05-09 00:00:00.0

co do tej podpuszki to owszem nie jest ona wegetariańska, ale na szczęście istnieje jej zamiennik podpuszka mikrobiologiczna, która jest całkowicie wege
~amadzia 2006-05-02 00:00:00.0

Zamiast kaszy w woreczku lepiej ugotować zwykłą kaszę gryczaną w proprcji 1:2( 1 szklanka kaszy 2 szklanki wody) gotować 20 min.Woda cała się wchłania i nie tracimy cennych składników, które są wylewne z wodą przy gotowaniu kaszy w woreczku.
~ankatoszanka 2006-04-08 00:00:00.0

topione raczej nie. raczej na pewno nie.
autor anonimowy 2006-04-08 00:00:00.0

super przepis, ale niech mi ktoś powie czy serki topione też zawierają podpuszczkę? Bo jeśli nie to rzeczywiście można zastąpić camembert serkiem topionym.
~ankatoszanka 2006-04-07 00:00:00.0

bardzo fajny przepis. Ja ser camamber zastępuję zwykłym serkiem topionym, a sos tabasco sosem tao-tao słodko-pikantnym który świetnie też pasuje do kanapek. Dzięki temu sosik jest bardziej serowy i pasuje do spagetti
~Gosik 2006-04-06 00:00:00.0

semiwegetarianin to osoba ktora je drob wedlug mnie to kompletny abasurd aby w nazwie tej diety umieszczac slowo wegetarianizm taki sam jak umieszczac nie wege przepis w wege ksiazce kucharskiej
~aga 2006-02-24 00:00:00.0

dareczko, skoro sie nie znasz, posluchaj osoby, ktora sie zna. poza tym, co to znaczy, ze jestes semiwegetarianka?! jesz mieso tylko co dugi dzien?
~Karolina 2006-02-23 00:00:00.0

ja jestem semi-wegetarianka, chociaż wiem, że to nie wege,a le to nic:P Przepis mam zamiar wypróbować:P. Pozdro! ale z tą podpuszczką to ja się nie znam więc... i tak zrobię, mam nadziję, że będzie pyszne!
~dareczka 2006-02-20 00:00:00.0

no wiec tu powinno pojawic sie pytanie czy ten przepis rzeczywiscie sie powinnien tu znajdowac? to przeciez ksiazka majaca zawierac przepisy tyli i wył wegetarianskie?
~aga 2006-02-12 00:00:00.0

Moi drodzy! Ciesze sie, ze ta potrawa tak Wam smakuje. Jednak musze was poinformowac, ze sery plesniowe sa z podpuszczka, jest to produkt pochodzenia zwierzecego. A takich wege nie jedza. Uwielbiam sery plesniowe i dlugo szukalam takiego, ktory ma podpuszczke sztuczna, tzn. mikrobiologiczna - NIE MA TAKIEGO. Sa zolte sery, ktore maja taka podpuszczke, lecz plesniowe nie.
~Karolina 2006-02-11 00:00:00.0

Świetne, nie wpadłam wcześniej na pomysł roztopienia "pachnącego" sera tak, by stał się sosem. Przepyszne, dziękuję!
~Elfeczka 2006-02-10 00:00:00.0

pyszniutkie właśnie wcinam , skórka może się nie rozpuszcza ale nadaje fajny smak ... super przepis :)
~beta78 2006-01-03 00:00:00.0

Po pierwsze:pyszne
Po drugie:niesamowicie się obżarłam
Po trzecie:czy ktoś zna jeszcze inne przepisy z zastosowaniem sera pleśniowego. Proszę o kontakt na email
~Arina 2005-09-22 00:00:00.0

Pyyyyyyyyyyyszne!!1 Naprawdę polecam!
~aree1987 2005-09-14 00:00:00.0

cudowny przepis!!! własnie dzisiaj wypróbowaliśmy! czekam na więcej Twoich przepysznych pomysłów!!! pozdrowionka :)
~niliah 2005-09-14 00:00:00.0

pyszne!
~Olga i Tomasz 2005-06-30 00:00:00.0

jest naprawde pycha! :)
~mała 2005-06-22 00:00:00.0

Tak szczerze to ani razu nie widziałam serka pleśniowego bez podpuszczki, ale co tam.
~Mućka 2005-05-20 00:00:00.0

potrawa naprawdę smaczna,ale jeśli chodzi o serek, to ta pleśniowa skórka nie chciała sie rozpuścić i takie paseczki nieapetycznie wyglądające pozostały,ale powyciągałam je i było OK. Jedliśmy z kaszą, ale napewno z makaronem są pyszniutkie także.
~aśkum 2005-02-02 00:00:00.0

"Rena 2003-08-05
wybieramy ten bez podpuszczki lub ten z podpuszczka sztuczna:) "
To znaczy ktory? :>
pomarańczowy jelcz 2004-12-21 00:00:00.0

Mniam! Ale bez kaszy gryczanej, a z makaronikiem ;-)
~Dzikie ziele 2004-12-12 00:00:00.0

Od 2 tygodni jestem wegetarianką. Zrobiłam wczoraj tą przepyszną potrawę. Dla mnie palce lizać bo uwielbiam ser brie, natomiast mój brat, który pierwszy raz w życiu jadł kaszę gryczaną stwierdził, że mu śmierdzi plastikiem hehehe :-D Następnym razem spróbuję z makaronem. Pozdrawiam
~Maya 2004-07-07 00:00:00.0

dla mnie absolutne mistrzostwo swiata!
~ogia 2003-12-01 00:00:00.0

Camembert??? Czyżby ten popularny ser był pozbawiony podpuszczki?
autor anonimowy 2003-11-17 00:00:00.0

wybieramy ten bez podpuszczki lub ten z podpuszczka sztuczna:)
Rena 2003-08-05 00:00:00.0

no wlasnie! taki ser kupiony w sklepie zazwyczaj jest z podpuszczka. co wy na to?
~SkyDiver 2003-08-05 00:00:00.0

a serek to z podpuszczką????
~agatka 2003-07-23 00:00:00.0

smakuje nawet w Kanadzie...
~Olenka 2003-07-21 00:00:00.0

Właśnie konsumujemy.Jest pyszne!Bardzo dobrze smakuje także z makaronem.
~Ania 2003-04-09 00:00:00.0

mmmm... pycha palce lizac ... pyszne danie po prostu niebo w gebie nie wiem co powiedziec ... najsilniejsze doznanie odkad przestalem pic! acha zespoł AWAKE znow gra i gramy za zwrot kosztow plus wege zarcie(kasza z camembertem i pomidorami-warunek konieczny do naszego przyjazdu!!!) aloha!
~Sławek (ex-Awake) 2003-03-13 00:00:00.0

Drogi XgadzikX!!!
Wypróbowałem Twój przepis i...było przepyszne! Czekam na następne Twoje propozycje!!!!
~Nick Carter 2003-03-09 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas