7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Cukinia a'la placki ziemniaczane

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Moja rada.... żeby ciasto nie rozlewało się po całej patelni można użyć foremek (do smażenia jajek)
~Marzena Jan 28, 2015


Rewelacyjne! Proste, szybkie i przepyszne!
rudasna Mar 11, 2014

Smakowity pomysł!! Zamiast mąki sojowej czy kukurydzianej dałam orkiszowej i też wyszły super! Faktycznie trudno mówić o proporcjach bo wszystko zależy od cukinii i jej stopnia "nawodnienia" - z mąką trzeba improwizować. W każdym razie moje były super!
~Marcysia Aug 3, 2012

Ok. Placki wyszły WSPA-NIA-ŁE. Cała rodzina (normalnie mięsożercy) pałaszowała. Co najważniejsze: odsitkowałam pół litra soku, na dwie średnioduże cukinie i kilka małych ceublek utartych.
Trochę zmieniłam przepis, bo nie miałam w domu mąki kukurydzianej ani sojowej. Dałam po łyżce: mąki pszennej, kaszy kukurydzianej, płatków jęczmiennych drobnomielonych, otrębów pszennych, mąki ryżowej. Do ciasta dodałam dwie łyżki oliwy z oliwek, a smażyłam na suchej patelni teflonowej. Przyprawiłam pieprzem, solą, cayenne, ziołami prowansalskimi, oregano dodatkowo i chyba coś jeszcze.
Placki wyszły zwarte, nie sypały się ani trochę. Pachniały jak nie wiem.
Pycha, pycha, pycha.
moritura Sep 27, 2011

Po wtarciu cebuli i posoleniu, odlałam już z tej pulpy pół litra soku. Teraz zostawiłam ją, żeby jeszcze trochę popuściła.
Pierwszy raz robię, ciekawam, czy wyjdą rzeczywiście placki z tego.
moritura Sep 27, 2011

O! Konstruktywny komentarz - dzięki :) Chyba się w takim razie skuszę, bo narobiliście mi ochoty dyskusją :)
~zetka Jul 25, 2011

ja sole cukinie i pozwalam jej trochę odcieknąć na sitku przed dodaniem do ciasta, wtedy mogę użyć o wiele mniej mąki i placki są bardziej cukiniowe niz mączne.
~ksz Jul 24, 2011

Z przygotowaniem ciasta i smażeniem nie można też zbytnio zwlekać - cukinia pod wływem soli wydziela sok.
~zuza Jul 24, 2011

Nie wydaje mi sie zeby to byla kwestia maki bo sypalam i sypalam (pszenna i kukurydziana) i wyszlo tak jak pisalam. Moze rzeczywiscie byla to kwestia cukinii. Sprobuje jeszcze raz i zobacze co z tego wyjdzie.
~Maciejka Jul 24, 2011

Maciejko, chyba za mało mąki dodałaś.Możę cukinia była mocno wodnista.. Mi takie placki zawsze wychodzą. Oczywiście musi być trochę więcej tłuszczu do smażenia niż np. w naleśnikach.
Natka Jul 19, 2011

Placki na patelni zmieniają się w ciapę, której nie można odwrócić(jakiś sposób żeby to zmienić?). koniec końców wrzuciłam wszystko na patelnię i zrobiłam wegańską "jajecznicę" z cukinii:]
~Maciejka Jul 18, 2011

Tyle co zrobiłam to z innego przepisu na słodko, ze startą marchewką i ziemniakami zamiast czosnku i cebuli Bardzo dobre.
Vanja86 Jan 16, 2010

dobre ja czasem jeszcze dynie do tego dodaje;)
~Silverka Sep 7, 2009

placki zawsze smakują inaczej ale są pyszne ,dodaje różne zioła .
wojciech100 Jul 20, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas