7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tort bezjajomlek

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

strasznie dużo proszku do pieczenia :(
~gość Jun 26, 2015

Zapytałam na Fejsie i na pewno syrop był za gorący albo margaryna za zimna, przy czym prawdopodobnie "większe znaczenie ma tu temperatura syropu niż margaryny". Syrop powinien być płynny, ale zimny. Ogólnie zasada przy robieniu kremów "maślanych" jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Dla pewności warto też dodawać karmel do margaryny po łyżeczce. No, to kompilacja wszystkich rad, jakie dostałam :)
Ktoś polecił też tą stronę: news.bbc.co.uk/dna/place-lancashire/plain/A1090630 - generalnie chodzi o badanie temperatury karmelu bez termometru, przy czym różnym temperaturom odpowiada różna zawartość wody w karmelu, co przekłada się też na jego właściwości i zastosowania. Z załączonej tabelki widać, że do zrobienia kremu potrzebujesz karmelu o najniższej temperaturze, żeby zachował stan płynny. Stąd wniosek, że cukier należy podgrzewać tak krótko, jak się tylko da. Szkoda, że przepis o tym nie wspomina.... Ale mam nadzieję, że powyższe rady się przydadzą i następnym razem wszystko się uda :) Daj znać, jeśli jeszcze raz się podejmiesz zadania :)
admin Jun 24, 2012

wszystko pieknie ladnie,tylko jak dodalam syrop do margaryny to mi sie zrobil jeden wielki cukierek w margarynie...DLACZEGO?
beasingh Jun 23, 2012

Zrobiłam tylko biszkopt - również mogę go polecić :) Wyszedł ślicznie, taki delikatny. Karob zastąpiłam gorzkim (holenderskim) kakao - żeby nie przesadzić dałam 2 czubate łyżki. Dobra ilość, ale w sumie wolałabym chyba trochę więcej. Cukru za to dałam 1/3 szkl. - dla mnie super, ale kto woli słodsze ciasta, może się trzymać oryginalnych proporcji. No i za radą poprzedników dodałam 2 łyżki octu jabłkowego - ciasto pięknie wyrosło, ale nie wiem czy ocet był konieczny. W końcu dodaje się go do ciast na sodzie, a tu jest głównie proszek, który zawiera i sodę i "kwaśne" składniki.
Proporcje są raczej na małe ciasto - kto chce 3-warstwowy tort powinien upiec 2 ciacha :)
patrycccja Jan 6, 2011

Wlasnie zrobilam biszkopt z tego przepisu i wyszedl znakomicie. Serdeczne dzieki!
~olka Aug 26, 2010

przy zamianie margaryny na olej z pestek to ile łyzek będzie ? Proszę o szybką odpowiedź bo właśnie chcę go piec :)
askas Jul 17, 2009

Wegański biszkopt!
Naprawdę super przepis, ja też dodawałam dwie łyżki octu jabłkowego, piekłam dwa razy i za drugim razem trochę mniej wyrosło ale i tak super.
Jedna uwaga: ja przekładałam kremem budyniowym i jeszcze dodałam maliny a i tak wyszło bardzo słodkie, więc radzę dać do placków o połowę mniej cukru, zwłaszcza jeśli ktoś robi krem z przepisu:)
Olga Jul 14, 2009

Upieklam dwa takie biszkopty aby wyszedl mi prawdziwy , duzy tort. Dodalam tez ocet i ciasto pieknie wyroslo, a zamiast margaryny olej z pestek winogron.
mon Mar 9, 2009

A jaki wysoki wychodzi ten biszkopt? Tzn, jeśli chcę mieć trzy warstwy, to da się go tak przekroić, czy muszę upiec więcej placków?
~Olga Jan 17, 2009

no to moze cos na temat. zrobilam ten tort i jest pyszny. jedyne czego bym sie uczepila to to ze niezbyt wyroslo. w kazdym innym przepisie weganskim do ciasta dodaje sie 2 duze lyzki octu jalblkowego, co zarem z soda oczyszczona powoduje ze ciasto rosnie. takze za druga proba dodalam tego octu i faktycznie ciasto bardzo fajnie wyroslo.
jezeli chodzi o ta margaryne to ja dalam oleju z orzechów arachidowych do ciasta. a mase zrobilam calkiem inna. polalam czekolada i dodalam na wierzch owoce lesnie ktore kupilam zamrozone. wyszlo bardzo dobre. pozdrawiam.
vegAnka007 Dec 18, 2008

jest w hipermarketach
vanityy Jun 10, 2008

Z początkiem czerwca br. zrobię swojej dziewczynie na urodziny i napiszę jak wrażenia.
Co do margaryn to jak napisała en w green planet jest fajna za 10zł i w sklepach organic soyola za podobną cenę jest 0,5kg.

vanityy, nigdy nie widziałem tej margaryny ale nie sądze żeby polska margaryna była wegańska, bez dodatki wit. D3. Polskie prawo wymaga aby była dodawana witamina D.
Pawelek May 20, 2008

margaryna Bartek weganska i chyba 3 zl kosztuje, i sie tak nie pultajcie :)
vanityy May 11, 2008

Rapunel
PRIMA-OLIVE
na bank wegańska kosztuje ok 8,8zł
Kalina May 10, 2008

kurcze, 13 komentarzy i zaden nie na temat...A chcialam zobaczyc co ludzie o wypieku pisza, bo chce sprobowac...A tu znow wszystko kreci sie wokol margaryny :( Ech, co za czasy...A z olejem nie probowali?
autor anonimowy Dec 16, 2007

wracając do weganskiej margaryny, to polecam Vitaquell z Green Planet (www.greenplanet.pl), chyba 7 albo 9 zł za pół kilo. Dobra i do pieczenia, i do smarowania kanapek :)
~en Aug 31, 2007

zawsze zastępuję w przepisach masła etc. oliwą (rzadko olejem), ale jak zrobić masę tortową bez margaryny? chyba poszukam jakiego sprytnego przepisu na krem. pozdrawiam wszystkich wegan.
~milka Sep 7, 2006

Spokojnie mozna dodac margaryne sojowa weganska w 1000%o nazwie ALSAN-S. Niestety mozna ja kupic za granica w wegan szopah, np w Berlinie i kosztuje w przeliczeniu na polskie ok 3pln. Jest swietna w smaku do kanapek lub pieczenia. Jesli ktos jest na wyjezdzie i ma czas odwiedzic wegetarianskie sklepy to polecam!
~wege666 Jan 5, 2006

Ludzie w margarynach, tych do pieczenia jest smalec!!!. Pytanie z czego jest witamina D3 czy nie z ryb?
Juz lepsze jest uzywanie olejów
~Diana Dec 21, 2005

no własnie, dobre pytanie. co jest niewegańskiego w plancie? bo ja ją dotychaczas traktowałam jako wegańską :|
Lilala Mar 12, 2005

misia, a co jest nieweganskiego w plancie? ,mozesz cos wiecej napisac na ten temat.
pozdrawiam
~zar Mar 9, 2005

Hehe,akurat nie mialam na mysli Ciebie, Liluch ;]
Tylko dwie pozostale komentujace na "nie" osby ;)
pozdrawiam
autor anonimowy Mar 9, 2005

No też własnie czytałam to i dlatego mówię. W składzie planty jest: oleje i tłuszcze roślinne, spulchniana azotem. i nic więcej. czyli wygląda mi na wegańską. ale oczywiście mogę nie wiedziec o czymś, to wtedy przepraszam :)
Lilala Mar 4, 2005

moze najpierw przeczytacie,ze sprawa umowna, zamiast od razu sie rzucac... wydaje mis ie,ze weganie specjalnie szukaja przepisow z margaryna zeby komus pojechac 0_o
to jak jemy zalezy od naszego sumienia, a jesli macie jakies uwagi,to prosze to poprostu zglosic adminowi strony
autor anonimowy Mar 1, 2005

Plana absolutnie nie jest wegańska...
~misia Feb 25, 2005

możesz zaryzykować Plantę :) ja nie próbowałam,
ale ciocia mówi że jest w porządku.
Lilala Feb 25, 2005

błagam!!!
kolejny przepis na margarynie
ludzie opanujcie sie
~buddha Feb 23, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas