7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciastka owsiane bez pieczenia

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zajadałam się tymi pysznnościami w dzieciństwie kiedy prawdziwa czekolada była tylko od święta. Po przygotowaniu "kryzyskow" (tak je nazywaliśmy)
mama dawała mi do wylizania łyżkę z ostatnią porcją słodkiej mazi. Teraz sama robię je swojemu synkowi jako alternatywę dla śmieciowych słodyczy.
Mi samej trudno oprzeć się ich smakowi i często w tajemniczych okolicznościch znika pół talerza ciastek zanim zdążą wystygnąć ;)
Do mojej wersji daję dużo mniej cukru (3/4 szklanki), pół kostki margaryny, mleko roślinne i obowiązkowo orzechy włoskie. Aromatu nie dodaję.
Składniki mieszam dość długo na malutkim ogniu aby się nie przypaliło (w razie potrzeby można dodać mleka). Kiedy masa zgęstnieje i zacznie się kleić
wykładam na małe kupki na talerz. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Steżałe "placuszki" (te ocalałe przed wyjedzeniem ;)) formuję w dłoniach w niewielkie kulki aby w całości zmieściły się w małej buzi.
Dla urozmaicenia można obtoczyć w wiórkach kokosowych. Serdecznie polecam!
anjuta Feb 7, 2012

Ripley, ja na twoim miejscu zastąpiłabym masło nie olejem, tylko rozciapanym bananem z dodatkiem oleju. Nigdy nie testowałam tego sposobu, ale sam olej na pewno nie wystarczy.
~x Jun 27, 2010

B-)
~Ripley Apr 1, 2010

Kurcze, wytrwała jesteś :) Ja bym już dawno poszukała innego przepisu ;)
~Kuna Mar 18, 2010

Znowu były suche, w większości nie chciały się uformować, ale i tak jest lepiej niż za pierwszym razem. Robiłam je na oleju, na początku składniki się niezbyt łączyły, potem było ok. Ogólnie nie jest źle, szybko się robi i można zjeść jakieś wega słodycze. Następnym razem dam jeszcze więcej mleka sojowego.
~Ripley Mar 18, 2010

No nic, spróbuję dziś z większą ilością mleka i na razie olejem, bo tą margarynę widziałam tylko w necie (evergreen.pl)... ale kiedyś w końcu kupię. Tak czy inaczej - dzięki. ;)
~Ripley Mar 12, 2010

Ripley, tego ci niestety nie powiem... Ale jeśli chcesz margarynę bez D3 to musisz przyinwestować w zagraniczne margaryny wegańskie - polecam Alsan, jest smaczna i nie zawiera tłuszczy utwardzanych.
A co do sypiących się składników, to dodałabym więcej mleka sojowego.
~pat Mar 12, 2010

Jeszcze jedno pytanie: nie mogę znaleźć margaryny bez D3 :/, czy można ją tu zastąpić olejem? Jeśli nie, czy jest inna możliwość? Bo mleko krowie można zastąpić np. sojowym, ale olej z tego co kojarzę nie sprawdzi się w każdym przepisie.
~Ripley Mar 11, 2010

Wiem, wiem, tylko przy nakładaniu łyżką wszystko jest suche, składniki nie formują się w ciastka (czyli jakby kakao nie zlepia płatków ze sobą), tylko po prostu się sypią.
~Ripley Mar 11, 2010

Z tego co rozumiem, to tego się nie lepi, tylko - tak jak jest napisane - nakłada łyżką. Owsianka po przestudzeniu tężeje, dodatkowo margaryna po zastygnięciu znów będzie miała stałą konsystencję i utwardzi całość. Chociaż na pewno nie należy się spodziewać ciastek jak z piekarnika - te przecież w żaden sposób nie wyrastają.
~pat Feb 20, 2010

Jak długo trzeba to gotować? Bo wyszły mi raczej kakaowe płatki owsiane (nie chciały się pozlepiać :<).
~Ripley Feb 19, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas