7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

180 g naturalnego tofu
1 pęczek cebulki dymki
1 żółta papryka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 strączek chilli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki bulionu warzywnego
40 g rodzynek
150 g ryżu długoziarnistego
100 g orzechów nerkowca
sos sojowy
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
2 szklanki wody

dodatkowo do podania: 200 g sojowego jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka kuminu

Przygotowanie:

1. Tofu kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dymkę kroimy w cienkie talarki, paprykę w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm, a czosnek w drobną kosteczkę.
2. Na suchej patelni prażymy orzeszki nerkowca, a tofu smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor - oba składniki wykładamy na talerzyk.
3. Rozgrzewamy pozostały olej na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną żółtą paprykę, cebulkę i czosnek. Smażymy ok. 4 min na dużym ogniu, mieszając.
4. Siekamy na drobno papryczkę chilli, a kurkumę mieszamy w bulionie i wlewamy na patelnię i zagotowujemy. Dodajemy wcześniej podsmażone tofu.
5. Do 2 szklanek wody wrzucamy chilli, rodzynki, surowy ryż, orzeszki. Wszystko przyprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i mielonym kuminem.
6. Pilaw gotujemy ok. 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu lub do dostatecznej miękkości ryżu. Od czasu do czasu mieszając.

Wskazówki i uwagi:

Posypujemy natką pietruszką, podajemy z jogurtem wymieszanym z kuminem.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: 2013-09-21 18:23:41.555
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cygański pilaw (bez ograniczeń)
Paella z tofu, ciecierzycą i papryką (wegańska)
Pilaw - moja wariacja (lakto-wege)
Pilaw z bobem i pieczarkami (wegańska)
Pilaw z kaszą orkiszową (wegańska)
Szaszłyki: cukinia, pieczarki, papryka i tofu wędzone (wegańska)
Kuskus z sezamem, tofu, papryką i cukinią (wegańska)
Tofu z kalarepką, papryką, porem i nerkowcami (z woka) (wegańska)
Zielona papryka faszerowana tofu i ryżem (wegańska)
Chili z pieczonym tofu i smażoną papryką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas