7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Naleśniki owsiano-ryżowe z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcjeBliźniacza i równie pyszna wersja przepisu na naleśniki owsiano-jaglane z dziurami.Pyszne, elastyczne, no i te boskie dziury! Bezglutenowe, pięknie się zwijają i cudnie pachną. Na zdjęciu wersja z czarnym sezamem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 9 szt. średnicy 18-19cm30 g (2 czubate łyżki) siemienia + 2 szkl. wrzątku (dla otrzymania 1,5 szkl. kleiku z siemienia)
150 g mąki owsianej (zmieliłam płatki "górskie" w młynku do kawy) 50 g mąki ryżowej pełnoziarnistej (zmieliłam ryż brązowy) 20 g skrobi ziemniaczanej 30 g sezamu białego (zemleć na proszek) 0,5 łyżeczki soli troszkę świeżo mielonego pieprzu (niekoniecznie, ale ja dodaję ;-)) 20 g cukru (niekoniecznie, ja nie dodaję i są pyszne!) 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka oleju + olej do smażenia 1 szkl. wody (może być mineralna niegazowana/gazowana) lub domowej roboty mleko kokosowe 1 łyżka octu spirytusowego Przygotowanie:Kleik z siemienia: Siemię zalać wrzątkiem i gotować na malutkim ogniu przez 30 min. Odcedzić, ostudzić. Wychodzi równo 1,5 szklanki.
Wymieszać mąki i skrobię, wsypać do malaksera z mieszadłem do ciasta. Dodać sezam, sól, ew. pieprz i cukier, sodę, olej, kleik z siemienia i wodę. Dokładnie zmiksować! Przelać do garnka, odstawić na min. 30 min. (w trakcie można przemieszać). Potem dodać ocet, dokładnie wymieszać trzepaczką. Dobrze rozgrzać patelnię, rozprowadzić na niej odrobinę oleju. Smażyć naleśniki i kłaść je jeden na drugim - będą bardziej elastyczne. Naleśnika przewracamy "na drugą stronę" dopiero, gdy z wierzchu będzie suchy, brzegi delikatnie będą odstawać od patelni. Podważamy z wyczuciem (delikatnie jakąś płaską łopatką), poruszamy patelnią. Gdy czujemy, że to właściwy moment, przewracamy ;-) Patelnię natłuszczamy tylko przed pierwszym naleśnikiem, dalej smażymy już bez tłuszczu. Kiedy skończymy smażyć, odwracamy naleśnikowy stos tak, by naleśnik ze spodu znalazł się na górze. Przechodzimy do nadziewania i zwijania. Wskazówki i uwagi:Kleik z siemienia wymiata, genialnie sprawdza się w ciastach: naleśnikowym, na placki, biszkoptowym. Drugi sekretny składnik to mielony sezam (z czarnym również robiłam ;-)).
Do ciasta można też dodać, np. startą gałkę muszkatołową ;-) Uwielbiam dziury w naleśnikach! Spokojnie, farsz nie wyleci :P. W wersji jajecznej smaży się naleśniki drożdżowe, by otrzymać takie dziury. Można naleśniki też odsmażyć następnego dnia (po odwróceniu stosu talerz owinąć folią i schować do lodówki; następnego dnia nadziać i odsmażyć). Można również już nadziane zamrozić i potem odgrzać w piekarniku.
Nadesłał(a) martina,
dnia: Jul 22, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Naleśniki owsiano-jaglane z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje (wegańska)Racuchy mega bananowe - precyzyjne proporcje (wegańska) Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Naleśniki ryżowe (bezglutenowe) (wegańska) Naleśnik/placek ryżowo-cebulowy z sosem kokosowym (wegańska) Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska) Batony owsiano-malinowe (lakto-wege) Owsiano-owocowy shake (wegańska & RAW) Ciastka owsiano-owocowe z bakaliami (wegańska) Ciasteczka owsiano-sojowe z jabłkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |