7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa ziemniaczana



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

1,5 l wywaru z warzyw
50 dag ziemniaków
2 cebule
1 plaster selera
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szkl. mleka lub śmietany
1 łyżka płaska mąki
sól
cukier
tymianek
pieprz
zielenina

Przygotowanie:

Ziemniaki, seler i cebulę pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać czosnek, koncentrat pomidorowy i tymianek. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Olej rozetrzeć z mąką, rozprowadzić mlekiem, podprawić zupę, zagotować, dodać masło i doprawić pozostałymi przyprawami do smaku. Przed podaniem dodać drobno posiekany koperek lub zieloną pietruszkę. Podawać z grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 13, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa ziemniaczana po parysku (lakto-wege)
Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Zupa porowo-ziemniaczana (wegańska)
Zupa ziemniaczana z paryką (wegańska)
Zupa ziemniaczana z porami (wegańska)
Zupa ziemniaczana z brokułami i kukurydzą (lakto-wege)
Zupa "babska" (porowo-ziemniaczana) (lakto-wege)
Zupa kukurydziano-ziemniaczana ze śmietaną (lakto-wege)
Północno-afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska)
Zupa ziemniaczana z sosem pesto (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas