7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Angielski jabłecznik



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki
0,75 kostki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
75 dag kwaskowatych jabłek
0,5 cytryny
30 dag kandyzowanego imbiru
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki marmolady morelowej

Przygotowanie:

Mąkę zagnieść z kawałeczkami masła, cukrem, solą dodając 2-3 łyżki lodowatej wody. Powinno powstać gładkie, zwarte ciasto. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Cytrynę umyć ciepłą wodą, wytrzeć, skórkę zetrzeć do jabłek, wycisnąć także sok. Imbir drobno pokroić i dodać do jabłek razem z cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto podzielić na dwie porcje (jedną trochę większą od drugiej). Większą rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem. Ściąć wystające brzegi. Ciasto zwilżyć wodą.

Na ciasto rozłożyć masę jabłeczną. Rozwałkować drugi kawałek i przykryć nim nadzienie jabłkowe ściskając brzegi i formując je faliście. Z pozostałej ilości ciasta wyciąć elementy dekoracyjne i przy pomocy wody przykleić je do ciasta. Pośrodku ciasta wyciąć dziurę, aby przez nią mogła wydobywać się para.

Piec ok. 45 min. Na złoty kolor. Gorące ciasto posmarować podgrzaną marmoladą, podawać z lodami waniliowymi lub na zimno z bitą śmietaną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 10, 2000
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jest wegańska margaryna do kupienia w evergreen;) ciasto pycha!!!
Marcia__R Aug 28, 2010

podobno jest weganskie maslo.. z lider szajsa..
~ridd Dec 3, 2004

A co tu robi MASŁO?!
autor anonimowy Oct 11, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jabłecznik (napój) (wegańska)
Jabłecznik mamy (bez ograniczeń)
Jabłecznik z amarantusem (bez ograniczeń)
Jabłecznik na kruszonce (lakto-wege)
Angielski deser śmietankowo-kawowy (bez ograniczeń)
Jabłecznik / ciasto z jabłkami (wegańska)
Lecsó (leczo) z zielem angielskim i liściem laurowym (wegańska)
Jabłecznik z przecierem jabłkowym i bakaliami (wegańska)
Jabłecznik z herbatnikami i orzechowym wierzchem (wegańska)
Jabłecznik - surawka (bez pieczenia) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas