7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pasta warzywna wege-śmege

Pyszna pasta warzywna, idealna do kanapek, naleśników z pełnoziarnistej mąki i innych smakołyków, odpowiednia dla wegetarian i wegan, choć mięsożerca też nią nie pogardzi :-)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10

1 średniej wielkości bakłażan
1/2 zielonej papryki
2-3 łyżki oliwy z oliwek, bądź dobrej jakości oleju (np. słonecznikowego)
1 szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej ze świeżych pomidorów przetartych przez sito-doskonale sprawdza się w sezonie letnim, zimą natomiast polecam włoski, niesłodzony, bez udziwnień i koniecznie w kartoniku)
2-3 ząbki posiekanego czosnku
3/4 szklanki ugotowanej, czerwonej fasoli

przyprawy:
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 papryczki peperoni lub 2 szt. papryki jalapeno

Przygotowanie:

Bakłażana tniemy na plastry dowolnej grubości, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Spłukujemy sól z bakłażana, po czym tniemy plastry na 1,5 cm paski. Paprykę tniemy w dowolny sposób, (w końcu i tak będzie zmiksowana ;P). Jalapeno należy drobno pokroić, bądź posiekać.

Czosnek siekamy i wrzucamy wraz z oliwą na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy bakłażana i smażymy go na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę, sól, pieprz, ostre papryczki i podsmażamy do momentu zbrązowienia bakłażana.

Następnie wrzucamy warzywną mieszankę do pojemnika, dodajemy fasolę, przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, (kminek, curry,czosnek w proszku) i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO :)

Wskazówki i uwagi:

Dla uzyskania 'pikantno-egzotycznego' smaku możemy dodać do gotowej pasty sok z połowy limonki lub mleczko kokosowe, albo jedno i drugie, a, co tam! ;)
Nadesłał(a) blommorna, dnia: Apr 15, 2012
Źródło/autor przepisu: me, myslef and I (mój dzisiejszy pomysł na kolację)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dymienia*
~Marta Jan 5, 2019

Olej słonecznikowy do smażenia odpada bo ma niską temperaturę sumienia. On jest dobry do sałatek lub past ale bez smażenia.
~Marta Jan 5, 2019


zacna pasta, użyłem oleju rzepakowego z pierwszego toczenia, paprykę habanero,kurkumę
cyqloppl Mar 17, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wege pasztetówka - pasta z ciecierzycy i cukinii (wegańska)
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa (wegańska)
Pyszna pasta warzywna na chlebek (wegańska)
Pasta warzywna z soczewicą i tofu (wegańska)
Pasta soczewicowo-warzywna (studencka) (wegańska)
Pasta / pasztet warzywny (z selera, marchewki i ew. pieczarek) (ovo-wege)
Wege skwarki (wegańska)
Wege-strogonoff (lakto-wege)
Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
Wege szarlotka (sypana) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas