składniki na 1 średniej wielkości słoik: 1/2 szklanki suchej soi
1/2 świeżej, dużej czerwonej papryki
1/2 średniej wielkości cebuli
3 ząbki czosnku
olej kokosowy do smażenia, lub co kto lubi :)
i przyprawy:
2-3 łyżeczki zielonej pasty curry
2-3 łyżeczki mielonego galangalu (korzeń kształtem podobny do imbiru, posiada bardzo ciekawy i wyrazisty smak :) - można go nabyć w słoiczku w dziale z żywnością azjatycką w marketach, i choć cena trochę odstrasza (ok. 7 zł), to myślę, że warto spróbować, jeśli lubi się orientalne smaki :)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
posiekana natka pietruszki (garstka ;)
Przygotowanie:
Soję moczyć minimum 12 h. Ja moczyłam około 24h, później gotowałam 3 h.
Na patelni rozgrzać olej, dodać zieloną pastę curry i szybko wymieszać z olejem. Pokrojoną paprykę wrzucić na patelnię. Smażyć około 10 minut, później dolać trochę wody, przykryć i dusić około 10 minut, dolewając wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Po tym czasie odkryć i na średnim ogniu pozwolić odparować wodzie.
Na osobnej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać do papryki i ściągnąć z gazu.
Do garnka z już ugotowaną soją dodać przyprawy, galangal, sos sojowy i paprykę z patelni. Wymieszać łyżką i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wskazówki i uwagi:
Pastę można podawać z chlebem i z czym tylko się zamarzy :)
Smacznego:)
Jak widać uwielbiam dużą ilość przypraw, więc jeżeli ktoś nie przepada, to można kombinować z mniejszą ilością, na pewno paście nie zaszkodzi :)
Nadesłał(a) pslb,
dnia: Apr 12, 2012
Źródło/autor przepisu: przepis własny