7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka z pekinki, papryki, kukurydzy i ricotty

Na pewno żaden wynalazek, jedynie urozmaicenie standardowych sałatek, ale jest przepyszna i w dodatku zdrowa.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 6 lub więcej

główka kapusty pekińskiej
kilka papryk (najlepiej kolorowych)
ok. 250 g kukurydzy (ja używam mrożonej - czyli 0,5 paczki)
trochę ricotty (w zależności od upodobań)
pomidor
świeży koperek
czarne oliwki (jeśli ktoś woli, to zielone)

pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
kardamon
troszkę soli
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka oleju z czarnuszki
1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Kapustę pekińską umyć, pokroić w drobne paseczki, wrzucić do miski (najlepiej plastikowej), trochę posolić, by puściła sok. Umyć papryki, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Ugotować kukurydzę na parze (sprawdzić widelcem czy jest miękka). Ser ricotta pokroić w kosteczkę. Pomidora sparzyć, pokroić w kostkę. Umyć koperek, pokroić drobno.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy i oleje (wg kuchni 5 przemian przyprawy dodajemy już między dokładaniem kolejnych warzyw). Dobrze wymieszać i zajadać ze smakiem.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej składniki dodawać w kolejności wg kuchni 5 przemian (różne tabelki są w internecie) - ja akurat teraz nie pamiętam kolejności w jakiej dodawałam składniki.

Można też dodać trochę jogurtu i musztardy, albo majonezu.
Nadesłał(a) magdalenka91, dnia: Jul 26, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Japońska sałatka z wodorostów arame, papryki i kukurydzy (wegańska)
Surówka z kukurydzy, papryki i ogórków (ovo-wege)
Surówka z kukurydzy, kolorowej papryki i marchwi (wegańska & RAW)
Lucyferiada - sałatka z pekinki i fasolki czerwonej z sosem chili (wegańska)
Sałatka z kalafiora, kukurydzy i kopru (ovo-wege)
Sałatka z fasoli, groszku i kukurydzy (ovo-wege)
Sałatka z brokułów, kukurydzy i jajka (bez ograniczeń)
Sałatka z tofu, fasolki i papryki (wegańska)
Słodka sałatka z selera, jabłka, ananasa i kukurydzy (wegańska+miód)
Sałatka z fasolki i kukurydzy z cebulą i przesmażonym czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas