7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zabaglione (zabajone) z marakują

Zabaglione to idealny pomysł na gorące, wakacyjne dni. Jest to tradycyjny, włoski deser, który dodatkowo cechuje się prostotą i wspaniałym smakiem. W moim przepisie proponuję kompozycję z marakują. Polecam!



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

5 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
cynamon
0,5 szklanki słodkiego białego wina
5 łyżek przecieru z marakui (robię ze świeżych owoców)

+ 1 szklanka bitej śmietany
+ owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki, poziomki itp.)

Przygotowanie:

1. Zabajone przygotowuje się w kąpieli wodnej. Przygotuj garnek, zagotuj w nim trochę wody.
2. W metalowej misce połącz żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon do smaku. Ubij wszystko na gęstą, bladożółtą masę.
3. Nie przerywając mieszania dodawaj powoli wino.
4. Miskę z zawartością ustaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj masę ok. 15 min. aż stanie się gęsta i jasna. Pod koniec ubijania powinny pojawić się na niej wzgórki.
5. Zdejmij miskę z garnka i ubijaj dalej ok. 5 min. do wystygnięcia masy. Dodaj przecier z marakui lekko mieszając.
6. Wystudź całą masę, podawaj w pucharkach z bitą śmietaną i owocami.

Wskazówki i uwagi:

Zabaglione można serwować również na ciepło.
Można podawać z innymi dodatkami, np. z lodami lub z bakaliami.
Nadesłał(a) Pepe, dnia: 2011-07-05 22:10:49.464
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja kupuje czasem w tesco, ale zwykle sa malo dojrzale :(
efedrina 2012-02-01 20:43:34.141

Gdzie można dostać marakuję ?
~Aga 2012-02-01 16:00:25.816

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Włoskie zabajone (ovo-wege)

Nowości:

Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Ostra soczewica na pomidorach (wegańska)
Indyjski miszmasz z batatem (wegańska)
Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska)
Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege)
Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska)
Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas