7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chłodnik litewski z ogórkiem i rzodkiewkami

Pyszny letni chłodnik idealny na lato.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
ew. garść szczawiu
1 litr kefiru
200 ml śmietany
2 ogórki
1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 mały pęczek szczypiorku
sól
2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, zgnieciony czosnek, posiekany szczypiorek i koperek. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki.

Podawać z połówkami jajka na twardo.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.
Nadesłał(a) marika666, dnia: Jul 2, 2011
Źródło/autor przepisu: książka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chłodnik litewski z ogórkiem i pomidorem (lakto-wege)
Chłodnik wiosenny z rzodkiewką i ogórkiem (lakto-wege)
Chłodnik biały (śmietankowy z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem) (bez ograniczeń)
Kremowy chłodnik jogurtowy z ogórkiem i rzodkiewką (lakto-wege)
Chłodnik litewski z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski aromatyczny (lakto-wege)
Pikantny chłodnik z rzodkiewkami, ogórkiem i cebulą barwiony buraczkiem (bez ograniczeń)
Wegański, kremowy chłodnik litewski (wegańska)
Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń)
Chłodnik litewski z ogórkami, czosnkiem i fetą (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas