7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Vichyssoise

Zupa na zimno.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 5 osób

• 2 pory (tylko jasne części)
• mała cebula pokrojona w piórka
• 2 łyżki masła
• 3 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
• 2 filiżanki bulionu warzywnego
• łyżeczka soli
• biały pieprz do smaku
• półtorej filiżanki mleka
• filiżanka ubitej śmietanki
• posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

W dwulitrowym rondlu roztopić masło, dodać cebulę i pokrojone w pierścionki pory. Dusić mieszając, aż warzywa będą miękkie (nie rumienić). Dodać plasterki ziemniaków, bulion i sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 35-40 minut lub do momentu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie.

Zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać mleko, zamieszać. Po sprawdzeniu smaku doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Stale mieszając, doprowadzić do zawrzenia. Zestawić z ognia i ostudzić. Domieszać śmietankę, przykryć i wstawić do lodówki.

Podawać bardzo zimny, posypany siekanym szczypiorkiem.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas