7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos francuski zapiekankowy



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

2 łyżki masła
1/4 filiżanki posiekanej cebuli
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

filiżanka pasteryzowanej kwaśnej śmietany
1/4 filiżanki ketchupu
1/4 filiżanki posiekanych oliwek
1/2 filiżanki małych, pasteryzowanych grzybków

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło. Dodać cebulę i zrumienić ją ciągle mieszając. Oprószyć mąką, doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Dobrze wymieszać.

Następnie dodać śmietanę i ketchup. Podgrzewać przez 2-3 minuty na małym ogniu, do momentu rozklejenia się mąki. Ciągle mieszać, aby nie potworzyły się grudki. Po zdjęciu z ognia dodać jeszcze oliwki i grzybki.

Wylać sos na zapiekankę i zapiec.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rogaliki francuskie (bez ograniczeń)
Francuskie grzanki (bez ograniczeń)
Gwiazdkowe tosty francuskie (bez ograniczeń)
Francuski placek warzywny (bez ograniczeń)
Wegańskie tosty francuskie (wegańska)
Francuska zupa cebulowa (wegańska)
Bułeczki francuskie z amarantusem (wegańska)
Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege)
Omlet francuski (ze szpinakiem) (bez ograniczeń)
Rogalik francuski z nadzieniem brzoskwiniowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas