7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos francuski zapiekankowy



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

2 łyżki masła
1/4 filiżanki posiekanej cebuli
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

filiżanka pasteryzowanej kwaśnej śmietany
1/4 filiżanki ketchupu
1/4 filiżanki posiekanych oliwek
1/2 filiżanki małych, pasteryzowanych grzybków

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło. Dodać cebulę i zrumienić ją ciągle mieszając. Oprószyć mąką, doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Dobrze wymieszać.

Następnie dodać śmietanę i ketchup. Podgrzewać przez 2-3 minuty na małym ogniu, do momentu rozklejenia się mąki. Ciągle mieszać, aby nie potworzyły się grudki. Po zdjęciu z ognia dodać jeszcze oliwki i grzybki.

Wylać sos na zapiekankę i zapiec.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rogaliki francuskie (bez ograniczeń)
Francuskie grzanki (bez ograniczeń)
Gwiazdkowe tosty francuskie (bez ograniczeń)
Francuski placek warzywny (bez ograniczeń)
Omlet francuski (ze szpinakiem) (bez ograniczeń)
Wegańskie tosty francuskie (wegańska)
Francuska zupa cebulowa (wegańska)
Bułeczki francuskie z amarantusem (wegańska)
Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege)
Rogalik francuski z nadzieniem brzoskwiniowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas