7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka "cztery ziarna" z czosnkiem i ziołami

Przepis autorstwa Jamiego Olivera zamieszczony w sierpniowym numerze miesięcznika "Kuchnia". Pyszne:)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 mały pęczek mięty
1 mały pęczek natki
200 g mieszanki ryżu białego i dzikiego
100 g ryżu czerwonego (można zastąpić ryżem brązowym)
100 g kaszy perłowej
1 główka czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia
sok z 1 cytryny
kilka łyżek oliwy do smażenia lub masła
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (można pominąć)
1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
70 g płatków owsianych

Przygotowanie:

Oberwij listki z gałązek mięty i natki i odłóż. Do głębokiego rondla wrzuć ryż i kaszę, dodaj główkę czosnku i posiekane pędy (gałązki) ziół. Zalej taką ilością zimnej wody, żeby wszystko było przykryte. Doprowadź do wrzenia i gotuj na maleńkim ogniu przez 20 minut.

Sprawdź, czy ziarenka są już miękkie, a potem gotuj je jeszcze przez minutę. Odcedź na sicie zachowując wodę, w której się gotowały. Połóż sito z ziarnami na rondlu z wodą z gotowania. Przykryj i postaw z powrotem na ogniu, aby "dochodziły" na parze przez 10 minut.

Zdejmij rondel z ognia, przesyp ziarna do miski i odstaw, żeby wystygły. Wyjmij i wyrzuć pędy ziół, a następnie wyjmij główkę czosnku i wyciśnij ząbki do miseczki. Rozgnieć widelcem. Posiekaj listki ziół, dodaj do czosnku i wymieszaj. Przypraw solidnie solą i pieprzem, dodaj mnóstwo oliwy z pierwszego tłoczenia i sok z cytryny. Wymieszaj z wystudzonymi ziarnami. Spróbuj i w razie potrzeby przypraw do smaku.

Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy i dodaj nasiona kopru, kuminu oraz płatki owsiane. Smaż mieszając przez kilka minut, aż nasiona zaczną wydzielać intensywny aromat, a płatki lekko się przyrumienią.

Przełóż ziarna wymieszane z sosem do naczynia, w którym je podasz i wymieszaj z połową aromatycznych płatków. Resztą posyp sałatkę. Skrop niewielką ilością oliwy, posyp odrobiną posiekanej natki i podawaj :)

Wskazówki i uwagi:

Ja pominęłam ziarna kopru włoskiego, bo za nimi nie przepadam.
W oryginale dodano także kilka łyżek masła do smażenia płatków - zastąpiłam je oliwą.
Nadesłał(a) nika_25, dnia: Sep 7, 2010
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia" / Jamie Oliver
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z bobu z czosnkiem, winegretem i ziołami (wegańska)
Zupa sojowa z ziołami i czosnkiem (wegańska)
Relatywna pieczona marchewka z czosnkiem i ziołami (wegańska)
Soja w sosie pomidorowym z czosnkiem i ziołami (wegańska)
Kostka ziemniaczana pieczona z czosnkiem, ziołami i pomidorem (wegańska)
Sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami (wegańska)
Krem (pasta) z awokado z czosnkiem i ziołami (wegańska)
Sałatka Tabuleh (Tabouleh) z dodatkiem ziół (wegańska)
Sałatka z brokułów z jabłkiem i czosnkiem (bez ograniczeń)
Sałatka marchewkowa z majonezem i czosnkiem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas