7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw z egzotycznymi przyprawami
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej – dobrze wypłukanej
2 szczypty tymianku 7 łyżek oliwy z oliwek do smażenia 1 łyżeczka świeżego imbiru – pokrojonego w kostkę 2 małe cebule – pokrojone w drobniutką kostkę 1 szklanka mąki krupczatki / lub innej dowolnej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżki masła [można zastąpić olejem/oliwą] sól do smaku ok. 900 g dowolnych warzyw, np.: - 1/2 cukinii - 1 miseczka różyczek kalafiora - 2 łodygi selera naciowego - 1 ziemniak - 1 większa pietruszka - 3 małe marchewki mieszanka przypraw: 6 ziarenek pieprzu kolorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka czarnuszki kilka ziarenek kozieradki 1/2 łyżeczki ajwanu / ajowanu (przyprawa popularna w kuchni indyjskiej) 2 ziarna całego kardamonu Przygotowanie:4 szklanki wrzącej wody doprowadzić do wrzenia, dodać tymianku a po minucie dodać soczewicę. Woda ma się całkiem wygotować, a soczewica ma być rozgotowana. Jeżeli trzeba w trakcie dolewać wody, to musi być ona gorąca!
Następnie zmielić soczewicę w malakserze, a powstałą masę przełożyć do większego garnka. W międzyczasie warzywa pokroić w kostkę i zalać zimna wodą tak, żeby woda przykryła je w całości. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować aż warzywa całkiem zmiękną, a wywar (woda) będzie miał wyrazisty smak. Przyprawy z mieszanki wrzucić do moździerza i rozdrobnić. Na początku zmiażdżyłam kardamon a potem wyjęłam zieloną łupinkę, która nie do końca chce się poddać miażdżeniu :). Potem dodawałam kolejne przyprawy. W moździerzu przyprawy nie będą zmiażdżone w pył, więc jeśli się używa młynka, to należny dostosować czas mielenia tak, by nie powstał proszek z przypraw. Na rozgrzaną oliwę wrzucić mieszankę przypraw, po paru sekundach imbir, a potem cebulkę – zeszklić ją. Następnie cebulę i odcedzone warzywa zmielić razem w malakserze, a potem połączyć je z soczewicą. Dodać obie mąki, jajko, masło [lub olej] i sól. Dokładnie acz z wyczuciem wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem [lub olejem] brytfanki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Aby sprawdzić, czy pasztet się w środku upiekł, należy wkłuć wykałaczkę w kilka miejsc i sprawdzić, czy masa nie zostaje na niej (w taki sam sposób, jak w przypadku sprawdzania ciasta :)
Nadesłał(a) monika77,
dnia: Jan 4, 2010
Źródło/autor przepisu: http://ajurweda.wordpress.com/2009/04/19/pasztet-z-zielonej-soczewicy/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pasztet z soczewicy zielonej (wegańska)Kotlety z zielonej soczewicy i warzyw (ovo-wege) Pasztet z soczewicy z warzywami i rzeżuchą (ovo-wege) Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Pasztet z soczewicy i warzyw z włoskimi orzechami (bez ograniczeń) Krokiety z zielonej soczewicy (ovo-wege) Zupa z zielonej soczewicy (wegańska) Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska) Pasta z zielonej soczewicy z orzechami (wegańska) Zupa z zielonej soczewicy z grzybkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |