Moja wersja obejmowała gotowanie w szybkowarze, zatem czas przyrządzenia jest krótszy niż w standardowy sposób.
Warzywa dokładnie oczyścić i pokroić w niezbyt dokładne cząstki, opłukać liście laurowe oraz groch, w połowie szklanki wody rozprowadzić przyprawy, wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą aż je zakryje, następnie zakryć przykrywą i gotować około 25-35 minut.
Po wypuszczeniu pary otworzyć pokrywę i odczekać 10-15 minut aż zupa trochę przestygnie, całość dokładnie zmiksować.
Chleb pokrojony w kostkę 1x1x1 cm wymieszać z czosnkiem i olejem/oliwą, wrzucić na blachę i wstawić do porządnie nagrzanego piekarnika. Podczas "zapiekania" co jakiś czas przemieszać, żeby grzanki równomiernie się opiekały. Jeśli nabiorą brązowego koloru, znaczy to, że są gotowe.
Zupę wlać do talerza, udekorować wedle uznania siemieniem lnianym, na środek grzanki oraz posiekana nać pietruszki.
SMACZNEGO!!
Nadesłał(a) HdZi,
dnia: Nov 10, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.