7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ciszka po kaszubsku (gotowane "kotlety" z kaszy gryczanej i ziemniaków)
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:300 g kaszy gryczanej
1200 g ziemniaków 250 g cebuli sól pieprz olej do smażenia omasta I: oliwa lub olej, cebula, sól, pieprz omasta II: gęsta śmietana, sól, pieprz Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków (wegańska)Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków (wegańska) Kotlety z grzybów suszonych i kaszy jęczmiennej lub gryczanej (ovo-wege) Krokiety-kotlety z tofu i kaszy gryczanej (ovo-wege) Kotlety (lub farsz naleśnikowy) z kaszy gryczanej i twarogu (bez ograniczeń) Kotlety z kaszy gryczanej, tofu i kapusty kiszonej (wegańska) Kotlety z kaszy gryczanej lub jęczmiennej z grzybami suszonymi (wegańska) Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege) Pasta z kaszy gryczanej i majonezu (ovo-wege) Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Co jeszcze ciekawe... "Kiszka kaszubska była daniem przyrządzanym na specjalne okazje lub jako danie świąteczne, gdyż jej przygotowanie wymagało dużo pracy i wiele czasu." :)
I jeszcze: "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanna Szymanderska
Podaje trochę inne proporcje; używa gazy zamiast lnianego woreczka, ale też poleca o wiele dłużej gotować... może różnica bierze się właśnie z robienia różnej grubości ciszki?
500 g kaszy gryczanej, 1 kg obranych ziemniaków
cebula, 2 ząbki czosnku, garść drobniutko posiekanej naci pietruszki
jajko (można pominąć)
1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu
3-4 litry bulionu warzywnego
2 listki laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu i kilka ziela angielskiego
Kaszę opłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na kilkanaście minut, po czym osączyć na sitku. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku. Masę ziemniaczaną wymieszać z kaszą i natką, dodać jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Z masy uformować wałek, zawinąć go (zostawiając trochę luzu, gdyż masa bardzo rośnie w trakcie gotowania) w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcić końce. Ułożyć w szerokim rondlu. Zalać gorącym bulionem, dodać listki laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Kiszkę włożyć na kilka minut do zimnej wody, po czym odwinąć z gazy. Poczekać, aż trochę przestygnie. Kroić w plastry i smażyć na chrupiąco z obu stron na oleju.
~brumburak Mar 17, 2013