pieczarki (ok 40 dag)
cebula (3-4 sztuki)
główka czosnku
oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz roślinny) - 2 łyżki
mąka poznańska - 2 duże łyżki
śmietana 12% (niekoniecznie)
sól
pieprz czarny
liść laurowy
kminek
ew. ziele angielskie
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu gotować ok 50 - 60 min. Wcześniej można ziarno moczyć przez ok. 12 godzin, ale nie jest to konieczne. Gotowane ziarno mieszać od czasu do czasu lub uzupełnić odrobiną gotowanej wody w razie potrzeby. Kto lubi, może trochę posolić lub wlać parę kropel oleju. Gotować pod przykryciem.
Gdy ziarno się gotuje, przygotowujemy równocześnie sos pieczarkowy. Pieczarki obmyć, wyczyścić, obciąć końce. Pokroić w paski. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać trochę oleju i potem wrzucić tak pokrojone pieczarki na rozgrzany tłuszcz, potem podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem na średnim ogniu. Cebulę pokroić na paski lub plasterki, wrzucić do duszących się pieczarek. Główkę czosnku lekko posiekać i wrzucić do pieczarek. Pilnować, żeby się zbytnio woda nie wygotowała. Stopniowo doprawiać według własnego smaku: sól, pieprz czarny rozgnieciony, liście laurowe, kminek.
Gdy już pieczarki będą miękkie, zaprawić mąką (najlepiej w osobnym naczynku mąkę wymieszać z wywarem z grzybów). Chwilę później zaprawić śmietaną (ale też nie jest to konieczne). Poddusić jeszcze trochę i odstawić.
Ugotowane ziarno orkiszu podawać z sosem pieczarkowym, można posypać zieloną pietruszką. Do potrawy pasuje surówka z marchewki. SMACZNEGO!
Wskazówki i uwagi:
Ugotowany orkisz przypomina nieco kaszę. Danie zaspokaja głód raczej na długo, choć nie jest ciężkie.
Nadesłał(a) embe,
dnia: Jul 4, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.