7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Cukinie zapiekane z farszem wielowarzywnym
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [0]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:3 spore cukinie
farsz warzywny: 1 duży por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1/3 małego kalafiora brokuły (objętościowo tyle, ile kalafiora) 1 średnia marchewka 3 łodygi selera naciowego 2 pomidory 1 czerwona papryka sos sojowy sól pieprz imbir bazylia zioła prowansalskie olej do smażenia sos: koncentrat pomidorowy 2 pomidory nieco keczupu, jeśli ktoś chce bazylia, ew. inne zioła sól pieprz Przygotowanie:Zacząć trzeba od nagrzania piekarnika do 180 stopni.
1. Pora pokroić, wrzucić na patelnię (na patelni już jest olej). Dorzucić pokrojoną cebulę i wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Wszystko to podsmażyć. 2. W międzyczasie 1/3 małego kalafiora i tyle samo brokułów podgotować (tak, żeby wciąż były twarde). 3. Cukinie przekroić na pół wzdłuż (zrobić z nich takie łódeczki), wydrążyć nasiona i miąższ. Nasiona i miąższ cukinii pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. 4. Do cukinii dorzucić startą na tarce marchewkę i posiekane łodygi selera. 5. Zawartość miski przerzucić na patelnię, smażyć wszystko z 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i imbirem. 6. Pomidory pokroić, wrzucić na patelnię do smażących się warzyw. Doprawić bazylią, ziołami prowansalskimi. Smażyć z 5 minut. 7. Pokroić czerwoną paprykę, wrzucić na patelnię. Smażyć, aż wszystkie smaki wzajemnie sobą przejdą - ok. 5 min. 8. Na sam koniec dorzucić na patelnię kalafior i brokuły. Znów: ze 2 minutki, żeby wszystko poprzechodziło. 9. Teraz nakładamy do każdej łódeczki z cukinii jak największą porcję warzyw. Wstawiamy wszystko do piekarnika zostawiamy na... no właśnie - pytanie, na ile. My mamy kombiwar i wystarczyło z 20-25 minut, ale trzeba obserwować. 10. W czasie, kiedy cukinia się piecze, robimy sos: koncentrat pomidorowy + 2 pomidory + nieco keczupu, jeśli ktoś chce. Wszystko do gara, najlepiej zmiksowane, doprawić bazylią, solą, pieprzem etc. No i smacznego. Wskazówki i uwagi:Mam nadzieję, że nie zapomniałam o żadnym składniku, bo wrzucałam mniej więcej, co było pod ręką. Ale nawet, jeśli tak się stało, to myślę, że i tak wyjdzie palce lizać :))
Nadesłał(a) popek,
dnia: Jul 4, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Cukinie z farszem z białego sera, czosnku i tymianku (bez ograniczeń)Naleśnikowe rożki z farszem fasolowym zapiekane z serem (nadzienie) (lakto-wege) Veggie express czyli kajzerki zapiekane z farszem pieczarkowo-serowym (lakto-wege) Naleśniki kukurydziane ze słodko-kwaśnym farszem paprykowym zapiekane pod serem (bez ograniczeń) Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska) Cukinie faszerowane brokułem z tofu (lakto-wege) Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami) (lakto-wege) Placuszki wielowarzywne (bez ograniczeń) Zupa czipsowa (wielowarzywna, nie z czipsów :) (wegańska) Sojowo-wielowarzywny pasztet Joanny (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |