7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cukinie zapiekane z farszem wielowarzywnym

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 spore cukinie

farsz warzywny:
1 duży por
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/3 małego kalafiora
brokuły (objętościowo tyle, ile kalafiora)
1 średnia marchewka
3 łodygi selera naciowego
2 pomidory
1 czerwona papryka
sos sojowy
sól
pieprz
imbir
bazylia
zioła prowansalskie
olej do smażenia

sos:
koncentrat pomidorowy
2 pomidory
nieco keczupu, jeśli ktoś chce
bazylia, ew. inne zioła
sól
pieprz

Przygotowanie:

Zacząć trzeba od nagrzania piekarnika do 180 stopni.

1. Pora pokroić, wrzucić na patelnię (na patelni już jest olej). Dorzucić pokrojoną cebulę i wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Wszystko to podsmażyć.

2. W międzyczasie 1/3 małego kalafiora i tyle samo brokułów podgotować (tak, żeby wciąż były twarde).

3. Cukinie przekroić na pół wzdłuż (zrobić z nich takie łódeczki), wydrążyć nasiona i miąższ. Nasiona i miąższ cukinii pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski.
4. Do cukinii dorzucić startą na tarce marchewkę i posiekane łodygi selera.
5. Zawartość miski przerzucić na patelnię, smażyć wszystko z 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i imbirem.
6. Pomidory pokroić, wrzucić na patelnię do smażących się warzyw. Doprawić bazylią, ziołami prowansalskimi. Smażyć z 5 minut.
7. Pokroić czerwoną paprykę, wrzucić na patelnię. Smażyć, aż wszystkie smaki wzajemnie sobą przejdą - ok. 5 min.
8. Na sam koniec dorzucić na patelnię kalafior i brokuły. Znów: ze 2 minutki, żeby wszystko poprzechodziło.

9. Teraz nakładamy do każdej łódeczki z cukinii jak największą porcję warzyw. Wstawiamy wszystko do piekarnika zostawiamy na... no właśnie - pytanie, na ile. My mamy kombiwar i wystarczyło z 20-25 minut, ale trzeba obserwować.

10. W czasie, kiedy cukinia się piecze, robimy sos: koncentrat pomidorowy + 2 pomidory + nieco keczupu, jeśli ktoś chce. Wszystko do gara, najlepiej zmiksowane, doprawić bazylią, solą, pieprzem etc.

No i smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Mam nadzieję, że nie zapomniałam o żadnym składniku, bo wrzucałam mniej więcej, co było pod ręką. Ale nawet, jeśli tak się stało, to myślę, że i tak wyjdzie palce lizać :))
Nadesłał(a) popek, dnia: Jul 4, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukinie z farszem z białego sera, czosnku i tymianku (bez ograniczeń)
Naleśnikowe rożki z farszem fasolowym zapiekane z serem (nadzienie) (lakto-wege)
Veggie express czyli kajzerki zapiekane z farszem pieczarkowo-serowym (lakto-wege)
Naleśniki kukurydziane ze słodko-kwaśnym farszem paprykowym zapiekane pod serem (bez ograniczeń)
Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)
Cukinie faszerowane brokułem z tofu (lakto-wege)
Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami) (lakto-wege)
Placuszki wielowarzywne (bez ograniczeń)
Zupa czipsowa (wielowarzywna, nie z czipsów :) (wegańska)
Sojowo-wielowarzywny pasztet Joanny (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas